L'Aplec de la Sardana 2023, ha recuperat el seu format habitual amb tres jornades d'actes. L'edició número 48 s'ha dedicat al centenari del naixement del mestre Lluís Albert i també al matrimoni Clos, impulsors dels esbarts escalencs.



La 48a edició de l'Aplec de la Sardana de l'Escala, plega veles després de tres jornades intenses d'actes. Tots ells dedicats a tres figures escalencs importants com són el mestre Lluís Albert, Josep Clos i Margarida Roca. Tres peces claus a la cultura escalenca i impulsors dels esbarts escalencs.

Els actes de l'aplec, de fet, ja havien començat la setmana passada amb la presentació del llibre Pep Ventura: Del mite a la realitat de a càrrec de Jaume Nonell i el tradicional cercabars amb el grup Oreig de Mar i el Cor Indika. El divendres es va donar el tret de sortida oficial amb la cercavila a càrrec de la Batuscala i el dissabte tres plats forts com van ser la xerrada '75 anys de ballets a l'Escala' acte celebrat al CER a càrrec del músic Joan Gómez, la dansaire Montserrat Clos i l'historiador Jordi Gallegos. Una trobada on també es va aprofitar per entregar les plaques d'homenatge als familiars. Els ballets catalans del grup de Danses La Farandola i la ballada de sardanes d'autors escalencs a la platja van tancar una àmplia programació d'activitats prèvies a l'aplec.

El diumenge, com és tradicional, estava reservat a l'aplec, amb la participació de les cobles Els Rossinyolets, Foment del Montgrí i Ciutat de Girona. Tant al matí com a la tarda, hi ha hagut un alt nombre de sardanistes ballant les diferents composicions que anaven oferint les cobles. En aquesta edició s'estrenaven un total de 6 sardanes, entre elles 'De Sant Hilari a l'Escala' o 'La Margarita i en Ramon'.

I com és habitual a la mitja part s'aprofitava per entregar diversos reconeixements, Pilar Pellicer era proclamada Sardanista de l'any, el Restaurant Miriam establiment col·laborador amb l'aplec i Emma Pagès era nomenada Pubilla de la Sardana 2023, agafant el relleu al jove hereu Roger Renart qui s'acomiadava del seu càrrec i realçava la cultura i les tradicions.

I tot i que encara falta una mica per arribar a la 50a edició, Jordi Gallegos, confessava a càmera que ja hi estan treballant per celebrar com cal una edició històrica.