El nou volum de la col·lecció Josep Pla recupera textos que Caterina Albert va publicar en diaris i revistes durant les primeres dècades del segle XX. 'Guaitant enrera: escrits esparsos i conferències', a cura d'Irene Muñoz, recopila setanta textos que l'escriptora escalenca va publicar a la prensa. La presentació del llibre es farà aquest octubre a l'Alfolí de la Sal. 

Es publica un nou volum de textos inèdits de l'escriptora escalenca Víctor Català sota el nom 'Guaitant enrera: escrits esparsos i conferències' dins de la Col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona. L'obra, a cura de la investigadora Irene Muñoz, reuneix setanta textos que Víctor Català va publicar a la premsa a més de poemes, retrats, records, cartes, fragments de novel·la i continguts literaris inèdits. És el primer cop que es compilen aquests textos en un únic volum i que no formen part de les Obres Completes. 

L'obra mostra els orígens literaris de Caterina Albert, oferint-nos una imatge de l'ofici d'escriptora i les relacions que mantenia amb el seu entorn editorial, periodístic i literari. En les peces podem llegir com l'autora narra, entre altres temes variats, sobre la importància d'escriure en català i la lluita per la llengua i la controvèrsia provocada per la publicació dels seus drames rurals. 'Guaitant enrere' sorgeix de les publicacions prèvies d'Irene Muñoz, els dos volums d'epistolaris, en les quals es dóna llum a algunes correspondències de l'escriptora amb editors de diaris i revistes com 'Joventut', 'La Renaixença', 'Serra d'Or' o 'Canigó'. 

Aquest nou llibre, però, posa a l'abast una sèrie de fragments desconeguts pels lectors de Víctor Català com la conferència de l'acte d'obertura de l'Ateneu d'Art i Cultura de l'Escala del 1914 i el discurs del 'Patrimoni dels defectes' a Barcelona l'any 1922. Així com dos exlibris i un pròleg del cantautor Josep Tero. 

La presentació del llibre es farà aquest octubre a l'Alfolí de la Sal.