L'Alfolí de la Sal acull la presentació del teatre reunit de Víctor Català, un volum que inclou tota la producció teatral que l'escriptora va deixar enllestida. La compilació ha anat a cura d'Irene Muñoz. A la presentació, l'ex director del TNC, Xavier Albertí, va qualificar aquest llibre d'imprescindible.

El teatre va marcar profundament els inicis de la carrera literària de Caterina Albert - Víctor Català. Abans de decantar-se per la narrativa, el 1902, amb l'edició dels seus Drames Rurals, l'autora havia acabat una dotzena de peces teatrals i n'havia començat una vintena de noves, a banda d'haver traduït diversos textos teatrals. En vida, però, només va publicar quatre monòlegs, el 1901. I l'any després de la seva mort es publicava quatre peces seves més -un drama dialogat i tres monòlegs, entre ells, La Infanticida-. Ara, Irene Muñoz ha tingut cura de compilar tota la producció teatral que Caterina Albert va deixar enllestida, incloent-hi textos que mai fins ara havien estat publicats. El llibre es va presentar ahir a l'Alfolí de la Sal davant un nombrós públic. A l'acte, Irene Muñoz recordava una entrevista que Baltasar Porcel li va fer a l'escriptora l'any 1965, publicada a la revista Destino, on l'escriptora confessava com li hauria agradat publicar més teatre.

La presentació va comptar amb la presència del dramaturg i director teatral Xavier Albertí, director del TNC fins l'any passat, que va lloar la figura de Caterina Albert com una donar sorprenent de la qual, llegint la seva obra teatral, en coneixerem aspectes de la seva personalitat.

En la seva intervenció, Albertí va fer una cronologia del fet teatral a Catalunya i va contextualitzar l'obra de Víctor Català en el tombant entre segle XIX i XX. Un dels aspectes que en va destacar va ser la seva riquesa de llenguatge.

El teatre reunit de Víctor Català ha estat publicat per Arola Editors. L'acte d'ahir es va completar amb la lectura dramatitzada d'una selecció de textos del llibre, entre ells, del monòleg més conegut de Víctor Català, La Infanticida, a càrrec d'Anna Casas.