L'Agrupació Avi Xaxu commemora 50 anys d'associacionisme sardanista amb una exposició. Es pot veure fins diumenge, dia gran de l'Aplec de la Sardana, que arriba enguany a la seva 44a edició.

L'any 1969 naixia la secció sardanista del CER com a entitat promotora d'audicions i altres activitats vinculades al món de la sardana. Enguany en fa 50 anys. I l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu actual ho ha volgut recordar amb una exposició commemorativa que es pot veure fins diumenge vinent a la sala d'actes municipal. L'exposició recull una cinquantena d'imatges i documents  significatius d'aquest mig segle d'història, explicada a més amb uns plafons divulgatius que posen al dia una prolífica tasca de conservació i impuls de la dansa nacional catalana.

L'exposició es pot visitar els dies de cada dia, en horari de tarda. I dissabte i diumenge en horari de matí i tarda. És el setè any consecutiu que l'Agrupació organitza una exposició en la setmana prèvia a l'Aplec de la Sardana, que arriba enguany a l'edició número 44. Dissabte s'han programat una intensa jornada d'actes previs. Al migdia, a la sala d'actes municipal, concert coral "Del Pirineu a la Mediterrània" amb el Cor Indika més lliurament dels guardons Sardanista de l'Any i Empresa col·laboradora de l'any 2019. A la tarda, a La Platja, danses catalanes i sardanes amb el Grup de Danses La Farandola i la cobla La Principal de Cassà a les cinc. I després, a les set, audició commemorativa i en record a Pere Mercader i Josep Maria Vilà i Saliner, a La Riba, també amb la Principal de Cassà.El dia gran, però, és diumenge. L'aplec s'ubica a Plaça Catalunya. Hi intervindran les cobles Els Rossinyolets, la Principal de l'Escala i la Ciutat de Girona. Dotze sardanes en la sessió del matí, que comença a dos quarts d'onze, i disset a la tarda. L'aplec és, sens dubte, el dia gran del sardanisme al llarg de l'any. Però a l'Escala, l'agrupació local té un repte important en vista al futur: la commemoració del 150è aniversari del naixement del compositor més significatiu de la vila: l'Avi Xaxu.

Per a coordinar els actes de l'Any Xaxu hi ha concrecions com l'edició de la biografia completa de l'autor o l'enregistrament d'obra musical seva, tant sardanes com altres obres. L'any Xaxu transcorrerà de gener de 2020 a gener de 2021.