Arrenca el Portalblau amb un homenatge al poble gitano. Aquest cap de setmana s'ha ofert una conferència sobre associacionisme romaní, s'ha presentat un llibre sobre els gitanos catalans a França i també s'ha projectat la pel·lícula-documental "Petitet (Rumba pa’ti)", que va comptar amb la presència del director Carles Bosch i del mateix Petitet.

Aquest cap de setmana ha arrencat l'onzena edició del Festival Portalblau amb els actes dedicats a la cultura gitana. S'han fet en el marc de l'Alfolí de la sal, ja que fins a mitjans del mes d'agost acull l'exposició de fotografies de Jacques Léonard sobre els gitanos de Barcelona. El tret de sortida va ser divendres a la nit amb una conferència sobre l'associacionisme romaní cultural a Catalunya i la presentació del llibre "Els gitanos catalans de França", a càrrec d'Eugeni Casanova. El llibre narra l’existència d’un col·lectiu format per desenes de mil·lers de persones d’aquesta ètnia que viuen al país gal i que han mantingut el català com a llengua vehicular. 

L'endemà, dissabte, es projectava la pel·lícula-documental "Petitet (Rumba pa'ti)" de Carles Bosch, que acaba de guanyar el Premi del Públic del Festival Internacional de Cine Documental DocsBarcelona. La presentació va anar a mans del mateix Bosch i de la directora de l'Alfolí, Lurdes Boix. I va comptar amb la presència del protagonista, que acabada la projecció va obrir un torn de debat amb el públic. Aquest documental s'ha fet gràcies a un Verkami, i com que l'Escala hi ha participat, és un dels primers municipis on s'ha volgut estrenar.

El film és una crònica de la promesa que el músic va fer a la seva mare a punt de morir de portar la rumba catalana a l'escenari d'un gran teatre de Barcelona. I també explica les vicissituds que ha hagut de superar el Petitet al llarg de la seva vida. Carles Bosch va trobar-se amb la història per casualitat i de seguida hi va veure el potencial cinematogràfic. Ara espera poder repetir l'experiència del documental Balseros, del 2002, premiat en festivals nacionals i internacionals  

La jornada es va cloure amb un concert del grup de rumba catalana "Rumba-Rumba! Els Amics del Petitet" al pati de l'Alfolí de la sal. El Petitet també actuarà al festival Portalblau, a l'escenari de la Mar d'en Manassa, el pròxim dijous 26 de juliol.