Anton Parera com a pregoner i Carme Ruscalleda, guardonada amb l'anxova d'Or, protagonitzen la vint-i-setena festa de l'anxova. Una edició marcada peruna fluixa afluència, degut a la coincidència amb els fets del referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya.

Tot i el matí assolellat que regnava diumenge la Festa de l'Anxova no va lluir com en altres ocasions. L'assistència va ser més fluixa que en anys anteriors. Tothom coincideix que a resultes de la tensió que es vivia arreu del país a l'entorn del referèndum. Amb tot plegat, però, l'organització va tirar endavant i es van dur a terme tots els actes festius. Primer els protocolaris, després els més populars.

Dos noms propis van destacar en la festa d'enguany. D'una banda l'exdirectiu del FC Barcelona, Anton Parera, molt lligat a l'Escala, on té una segona residència. En el seu pregó va recordar el seu lligam amb la nostra població. Un lligam que s'iniciava l'any 1992, quan es celebrà aquí la trobada mundial de penyes barcelonistes.

El seu parlament el completaria amb un record per a dos escalencs.

A la festa d'enguany, el guardó més preuat del sector anxover, l'Anxova d'Or, es va lliurar a la cuinera Carme Ruscalleda, l'única cuinera del país amb set estrelles Michelin -3 per al seu històric restaurant Sant Pau, de Sant Pol de Mar; dues per al restaurant Moments, de BCN; i dues més per al Sant Pau de Tokyo-. L'alcalde, Víctor Puga, va ser l'encarregat d'explicar els arguments pels quals enguany ha estat l'escollida per rebre l'Anxova d'Or.

Guardó que Ruscalleda va rebre amb orgull i agraïment.

Per cloure l'acte protocolari, el president de la Unió d'Antics Saladors d'Anxova de l'Escala, Martí Callol feia un recordatori de la història de la festa.

El grup local d'havaneres Oreig de Mar va oferir, al mateix escenari on s'havien fet els parlaments, una entranyable cantada d'havaneres, al temps que a La Riba s'hi feia la degustació popular d'anxoves. L'organització ha reconegut l'important davallada d'assistents respecte l'any passat. Tant és així que el número de filets servits aquest any ha caigut un 50% respecte l'any passat.