Les eleccions d’ahir, amb la participació més alta en uns comicis catalans, configuren un parlament on les opcions independentistes sumen 72 diputats. Ciutadans s’erigeix com a segona força, amb 25. El PSC aguanta, amb 16. PP i Catalunya sí que es pot, els que més reculen.

Les d'ahir han estat les eleccions al Parlament de Catalunya amb més participació de les onze que s'han celebrat des de 1980. Quasi un 77 i mig per cent dels electors amb dret a vot van anar a votar. I és que el procés sobiranista ha mobilitzat l'electorat com mai havia succeït en unes eleccions catalanes. La d'ahir ha estat set punts per sobre de la d'ara fa dos anys i mig i més de disset punts per sobre de la de 2010. A l'Escala ahir van votar 4366 electors. Això és un 73% del cens, una mica més de quatre punts per sota de la participació global catalana. I en alguns  moments de la jornada es van formar llargues cues per poder votar, especialment al CER, on s'hi concentre les meses de tres col·legis electorals.

Pel que fa a resultats, Junts pel sí, l'agrupació que aglutina CDC, ERC i entitats de la societat civil com l'ANC i Òmnium, és la formació guanyadora eleccions . Amb quasi un 40% dels vots emesos obté 62 diputats, sis per sota de la majoria absoluta i nou per sota dels 71 que van sumar CiU i ERC en les darreres eleccions al Parlament. Per demarcacions, és a Girona on els resultats són més espectaculars, assolint un 56 per cent dels vots i onze diputats. A nivell local escalenc, Junts pel sí obté 2324 vots, més d'un 53% dels emesos.

L'altra formació amb un discurs netament independentista és la CUP. Amb un 8,2 per cent dels vots totals emesos passa de 3 a 10 diputats i s'erigeix en clau de volta per sumar una majoria independentista al Parlament. A Girona és on obté millors resultats, amb un 8,58 per cent i un diputat. A l'Escala, la CUP és quarta força, amb 433 vots, quasi un 10 per cent dels emesos.

La força que més creix en aquestes eleccions és Ciutadans, que s'erigeix com a primera força de l'oposició amb 25 diputats, quasi el triple dels que tenia fins ara i quasi un 18 per cent dels vots emesos. A nivell gironí, els resultats de Ciutadans són lleugerament més baixos i es queden en un 12 i mig per cent, obtenint dos diputats. En el cas de l'Escala obté 527 vots, un 12,1 per cent del total d'emesos.

Perd representació però aguanta com a tercera força el PSC. Amb un 12,7 per cent dels vots es queda en 16 diputats -quatre menys dels que tenia fins ara-. Un d'aquests l'obté a la demarcació de Girona, on suma un 8,7% dels vots. És l'escó que ocuparà l'escalenc Rafel Bruguera, que encapçalava la candidatura per Girona. A casa seva, a l'Escala, el PSC i Bruguera obtenen 507 vots, un 11,6% del total, tres punts per sobre del total a nivell gironí, on passen de dos a un diputat. Bruguera votava a l'Institut El Pedró acompanyat de l'Emma, la seva néta. I la casualitat va voler que a la mesa s'hi trobés la seva filla, la Laia, actuant de vocal.

La quarta força catalana en nombre de vots és l'agrupació Catalunya Sí que es pot, que tot i la suma de formacions com Podemos o Aequo, no aconsegueix igualar els resultats d'ICV i EUiA obtinguts el 2012. Amb un 8,9% dels vots es queden amb 11 diputats, dos menys que en les últimes eleccions. Girona és una plaça tradicionalment difícil per als ecosocialistes, que es queden quatre punts per sota del global de Catalunya. Amb un 4,8% obtenen just un únic diputat. I a l'Escala, el resultat encara és més minso que el promig gironí. Amb 163 vots arriben escassament al 3,7 per cent dels vots emesos.

La formació que més recula és el PP, que es deixa pel camí quasi la meitat dels diputats que tenia, tot passant de 19 a 11 i recollint només un 8,5% dels vots emesos. A Girona, aquesta xifra encara baixa més, una dècima per sota del 6 per cent. A l'Escala fan 507 vots, el que representa un 6,36 per cent.

Però la formació més damnificada és, sens dubte, UDC, que no aconsegueix arribar al 3% i no assoleix, per tant, cap diputat. A Girona es queda amb poc més del 2 per cent dels vots i a l'Escala, els 78 vots que recull suposen un escàs 1,79 per cent.

Però si una cosa marcava aquestes eleccions era el caràcter plebiscitari que li donaven les forces partidàries de la independència de Catalunya. La suma de vots de Junts pel Sí i la CUP, fa 72 diputats, quatre per sobre de la majoria absoluta, però en número de vots -més d'un milió 925 mil vots- es queda a dos punts de la meitat, un 47,86% del total.