Els serveis de l'Escala tenen el doble d'usuaris dels habitants que té empadronats, segons es desprèn de les dades recollides per l'Instituto Nacional de Estadística. Si l'Escala té 10.000 habitants censats, el nombre de persones que treballen, estudien o resideixen habitualment a la vila és de gairebé el doble, la qual cosa situa els usuaris habituals en més de 20.000. Amb aquestes dades a la mà, l'alcalde de l'Escala reivindica el tret diferencial dels municipis de costa i demana més finançament. 

Segons una informació publicada pel diari El Punt, i basada en el cens de població del 2011 de l'Instituto Nacional de Estadística, els usuaris habituals dels serveis de l'Escala són més del doble dels habitants que té empadronats. A l'hora de calcular aquesta dada es fa servir el concepte de població vinculada. Aquest concepte suma als residents les persones que tenen algun tipus de relació amb el municipi, perquè hi treballen, hi estudien o hi passen més de 14 nits a l'any. L'INE calcula que el 2011 l'Escala tenia 10.000 habitants empadronats però, en canvi, rebia més de 12.200 persones vinculades, la qual cosa fa una suma total de més de 22.300 usuaris. Per l'alcalde, Estanis Puig, això demostra que l'Escala és un pol d'atracció, sobretot econòmica. 

L'Escala es troba entre les sis localitats gironines de més de 10.000 habitants que té més taxa de “població vinculada”, i la seva situació és semblant a la d'altres municipis turístics, com Calonge. Aquestes dades constaten quina és la càrrega real que suporten aquestes poblacions, una xifra que permet a l'alcalde de l'Escala reivindicar el tret diferencial de les viles de costa.

Més curiositats que es desprenen del cens de l'Instituto Nacional de Estadística: l'Escala és una de les localitats de més de 10.000 habitants de la demarcació de Girona que té més treballadors autònoms, un 74,5%, i amb més estudiants, un 91,6%.