La praderia de posidònia de la costa escalenca ocupa més de 500.000 metres quadrats d'extensió, un autèntic pulmó verd submarí que acull una gran biodiversitat. L'Ajuntament fa 5 anys que instal·la un camp de boies d'amarrament ecològic al Cargol per a protegir la praderia.
Molts científics i ecòlegs han definit a la posidònia com el gran pulmó verd del Mediterrani. Aquesta fanerògama marina, amb arrels, tija, fulla, flor i llavor concentra l'ecosistema més biodivers de les nostres costes i al litoral de l'Escala n'hi trobem una extensió que supera els 500.000 metres quadrats, el que equival a uns 90 camps de futbol.
La praderia s'estén entre els 2 m i més de 20 m de fondària des de La Creu fins a Montgó, encara que les zones amb major superfície volten el Cargol, davant del Passeig i entre la Clota i l'Illa Mateua. Dins d'aquests prats submarins hi trobem més de 40 espècies de peixos, mol·luscs i equinoderms, com garotes, estrelles i cogombres de mar. Alhora que són una zona de cria de moltes espècies d'alt valor pesquer.
Les praderies de fanerògames estan sota protecció estricta tant per normativa autonòmica, estatal i europea, que prohibeixen arrencar, malmetre o endur-se la planta, així com alterar tot l'ecosistema. Entre les amenaces més importants hi trobem la contaminació de les aigües i el fondeig incontrolat d'embarcacions, que és capaç d'arrencar grans extensions de posidònia només amb l'arrossegament d'una àncora.
L'Ajuntament de l'Escala fa 5 anys que a la temporada d'estiu instal·la un camp de boies ecològiques al marge esquerre de l'Illot del Cargol per a protegir un dels rodals de posidònia més importants. Enguany la instal·lació s'ha endarrerit a causa de problemes amb la contractació de la nova empresa.
Amb l'experiència del camp de boies del Cargol, l'Ajuntament contempla ampliar a més zones aquest sistema d'amarrament sostenible
La Generalitat ha posat a disposició de tots els usuaris eines cartogràfiques com el mapa d'hàbitats marins i una cartografia específica de les praderies de posidònia i gram. Des de l'administració, però també des de les entitats ecologistes es reclama l'ús d'aquestes eines per aconseguir un fondeig molt més responsable.
La federació d'entitats ecologistes SOS Costa Brava té en marxa diferents campanyes de denúncia contra la massificació de les embarcacions al litoral i les males pràctiques, com l'amarrament incontrolat sobre els herbassars marins.