El Ple de l'Ajuntament de l'Escala d'aquest dilluns ha aprovat per unanimitat una moció de rebuig dels macro parcs eòlics marins. El conjunt dels representants municipals han mostrat el seu desacord als projectes, encara que amb matisos segons els partits. Durant la sessió, també ha prosperat una moció en benefici al sector pesquer de la Mediterrà nia, aixà com l'equiparació del personal laboral subrogat de la piscina.
Un total de 13 punts han regit l'ordre del dia del Ple de l'Ajuntament de l'Escala, que s'ha celebrat aquest dilluns al vespre, després de l'exposició de l'informe anual del sÃndic de greuges municipal. La sessió ha comptat amb una moció de rebuig dels macro parcs eòlics marins, signada pel conjunt dels representats polÃtics. En concret, el text anuncia que els vuit projectes, fins ara contemplats al litoral empordanès, atempten contra el conjunt del territori. És per això que, sobre el paper, aposten per deixar de banda el model d'explotació de les multinacionals, i per implementar les energies renovables en consonà ncia amb la població, que cerquin el menor impacte i s'instal·lin a prop dels grans llocs de consum.
Amb la moció, els partits polÃtics demanen que el Departament de Transició Ecològica es posicioni al cantó de les localitats afectades, i en aquest sentit, rebutgi "els projectes no participats amb el territori" i alhora, aporti "proves cientÃfiques" fefaents sobre les conseqüències dels molins. El document ara, es farà arribar a aquest departament, al Ministeri per a la Transició Ecològica, el Ministeri d'Indústria, la Diputació de Girona, aixà com els Consells Comarcals del Gironès i de l'Alt i Baix Empordà .
L'equip de govern socialista ha anunciat que ja ha anat presentant al·legacions contra els avantprojectes dels parcs eòlics marins, però amb la moció, reclamen una planificació territorial per frenar-ne la proliferació.
A la bancada de l'oposició, Gent de l'Escala i Junts han anat un pas més enllà . Si bé és cert que valoren l'entesa amb el conjunt dels partits, han exigit més contundència, i incloure la negativa també a la plataforma experimental del 'PLEMCAT'.
Pel que fa a Esquerra Republicana i Alternativa per l'Escala, ambdós partits han "agraït" la posició "unà nime en el redactat" assolit entre els regidors, i alhora, han volgut posar l'accent en donar veu a la població.
Qui s'ha desmarcat lleugerament dels seus companys del plenari, ha estat En Comú l'Escala. La formació lila ha rebutjat els macro parcs eòlics projectats fins al moment, però ha remarcat la importà ncia d'efectuar una consulta de participació ciutadana, aixà com d'obtenir resultats empÃrics, com els que proporcionaria el 'PLEMCAT'.
Durant la sessió d'aquest dilluns, s'ha aprovat una segona moció, en aquest cas, en suport de la pesca a Catalunya. Del text se'n desprèn que el sector està en perill, i a més, s'escenifica la petjada de les flotes escalenques en el municipi, no només com a eix vertebrador de la localitat, sinó també com a element estructural de la sobirania alimentà ria.
De fet, el document, entre altres demandes, insta a Europa a obrir un espai de dià leg, i a revisar aspectes de la polÃtica pesquera comuna, per tal de corregir els desajustaments que es produeixen entre els treballadors artesanals i els de gran altura.
Més enllà de les mocions, el plenari ha aprovat l'equiparació del personal laboral subrogat de la piscina municipal. En aquest sentit, el consistori assumeix en plantilla una part dels professionals de l'equipament, en grau de treballadors laborals fixos, sense dret a promoció. L'acció es farà efectiva a partir d'aquest abril, i suposarà una despesa d'uns 122.800 euros per a l'exercici d'aquest any.