Avui es compleixen 100 anys de les primeres emissions de rà dio a Catalunya, el que va ser EAJ 1 - Rà dio Barcelona. Efemèrides que ha coincidit amb el 40è aniversari de Rà dio l'Escala i que obre portes, demà , al Congrés internacional de la rà dio, que es celebra a Barcelona.
Això passava un dia com avui d'avui fa just 100 anys. Era la inauguració d'EAJ-1 Rà dio Barcelon, impulsada per ung rup d'enginyers i empresaris que el mes de febrer anterior havien fundat l'Associació Nacional de Radiodifusió, entitat que el gener de 1933 va haver de canviar de nom pel de Rà dio Associació de Catalunya.
Divendres passat, a l'Escala, es va fer un recordatori dels pioners que van impulsar aquell projecte. A la festa dels 40 anys de Rà dio l'Escala, es va fer una picada d'ullet als pioners amb la projecció d'un documental produït per l'actual Rà dio Associació de Catalunya. La seva presidenta, Neus Bonet, en feia una reivindicació d'aquells visionaris que van creure en el mitjà radiofònic que ja funcionava a les grans capitals europees.
En reivindicació d'aquells pioners, Rà dio Associació ha produït el documental "Fem una rà dio?" que aviat es projectarà a les televisions de La Xarxa, entre elles Canal 10 Empordà . Un documental on es posa de manifest les dificultats tècniques, polÃtiques i socials que van tenir aquells pioners, Eduard Rifà al capdavant de tots.
Aquesta efemèrides ha coincidit amb el 40è aniversari de Rà dio l'Escala, celebrat dissabte passat i que es va fer lligar amb el centenari, amb la taula rodona "40 de 100" amb presència local (el director de Rà dio l'Escala), territorial (el director de Diari de Girona, Josep Callol) i nacional (la presidenta de Rà dio Associació de Catalunya, Neus Bonet).
A l'entorn d'una data històrica com la d'avui també es genera debat i reflexió sobre el futur del mitjà . I és que demà i demà passat es celebra a Barcelona un Congrés Internacional sobre el mitjà rà dio. Una cita ineludible per a tots els actors d'un sector en evolució constant que afronta reptes importants per a continuar essent referent per a la societat a l'hora d'informar-se. No en va, l'actual degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, codirector del congrés apunta que la salut de la radiodifusió és primordial per al manteniment de la salut de la cultura democrà tica.
També a nivell territorial, aquest mes de novembre és important per a la rà dio. El divendres 29 s'ha convocat a Girona la primera trobada de rà dios locals de la demarcació amb el lema "La rà dio local, punt de referència de la comunitat" on, entre d'altres aspectes, es presentaran les dades quantitatives del 2n Llibre Blanc de la Rà dio Local, coordinat pel catedrà tic Armand Balsebre. Durant la jornada, es debatrà sobre aspectes com la capacitat de treball conjunt de les emissores locals aixà com d'oportunitats i amenaces com les relacions amb el sector econòmic local, la ingerència polÃtica o les rà dios com a centre de producció audiovisual. La trobada és promoguda per la Federació de Rà dios Locals de Catalunya.