Publicitat
Publicitat

Els municipis empordanesos celebren el canvi de fase però demanen prudència

Els 22 municipis que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià-Muga passaran la setmana que ve de l'estat d'emergència a l'excepcionalitat. La decisió s'ha pres després de constatar una recuperació dels nivells d'aquesta massa d'aigua subterrània. Des del territori s'ha celebrat el canvi de fase, però alhora, es fa una crida a la responsabilitat davant l'actual context de sequera.

La Jonquera, Peralada, Sant Miquel de Fluvià o Viladamat són alguns dels 22 municipis de l'Alt Empordà que fa nou mesos van entrar per primera vegada en fase d'emergència. La setmana vinent passaran a l'estat d'excepcionalitat, tal com ha acordat la Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS), després de constatar una recuperació dels nivells de l'aqüífer Fluvià-Muga, del qual s'abasteixen. Amb l'entrada en vigor de la mesura, la dotació d'aigua per habitant i dia serà de 230 litres, quan fins ara era de 200 litres. 

Els alcaldes dels municipis afectats, com Sant Pere Pescador, han valorat positivament el canvi de fase, especialment per la moderació de les restriccions. No obstant això, han remarcat que el context de sequera es manté i en aquest sentit, han fet una crida a la responsabilitat col·lectiva per evitar pèrdues i no malbaratar l'aigua.

De fet, el batlle santperenc ha assegurat que revalidaran les mesures preses l'estiu passat, com el tancament de les dutxes a les platges, per tal d'enviar un missatge de prudència a la ciutadania. També, ha afegit que la comarca ha de treballar per mitigar les conseqüències de la sequera i ha posat sobre la taula, una possible interconnexió de conques

La pagesia és un dels sectors que es veuran beneficiats pel canvi de fase. En concret, les restriccions d'aigua en el reg agrícola passaran del 80% al 40%, mentre que en usos ramaders el topall es reduirà del 50% al 30%. Des d'Unió de Pagesos consideren que la mesura ajudarà a mitigar la "situació límit", que estaven experimentant els professionals en els darrers mesos, i encara que les previsions de sembra ja estan fetes, l'anunci "alleugereix" als ramaders.

En canvi, els 12 municipis empordanesos que s'abasteixen de l'embassament Darnius-Boadella es mantenen en fase 2 d'emergència. L'executiva s'ha emplaçat d'aquí a dues setmanes a valorar un possible canvi, però de moment, han optat per la "precaució". Així doncs, Cadaqués, Roses o Figueres continuen amb la limitació d'aigua per habitant i dia a 180 litres

L'Escala, que es proveeix de l'Aqüífer del Baix Ter, tampoc presenta canvis. En aquest cas, és l'únic municipi de l'Alt Empordà a romandre en estat d'alerta per sequera, amb una dotació màxima per habitant i dia de 250 litres.

.

MUNICIPIS AFECTATS PEL CANVI DE FASE

Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar