Publicitat
Publicitat

La signatura dels contractes pels prototips del PLEMCAT queda posposada per falta de pressupost

La comissió de la plataforma d'assaig d'eòlica marina al golf de Roses ha informat que ajorna, per manca de pressupost, la signatura dels contractes amb les empreses que han d'instal·lar-hi els prototips d'aerogeneradors. Tot i això, des d'Acció Climàtica han assegurat que la tramitació del PLEMCAT es manté.

La no aprovació dels comptes de la Generalitat comença a passar factura a la comarca. Segons ha avançat l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la falta de pressupost ha obligat a ajornar la signatura dels contractes amb les empreses que han d'instal·lar els prototips d'aerogeneradors a la plataforma d'eòlica marina, projectada al golf de Roses. De fet, la comissió del PLEMCAT va notificar en una resolució de finals de març, que "la concreció de les condicions dels contractes entre l'Institut d'Investigació en Energia de Catalunya (IREC) i els adjudicataris" quedava "temporalment posposada fins a nou avís" i de retruc, també la seva signatura.

En aquest document, s'apunta com a desencadenant al rebuig dels pressupostos catalans per al 2024, que cofinançaven el projecte amb 16 milions d'euros. Si bé és cert que la infraestructura compta amb una subvenció de 30 MEUR de la convocatòria 'Redmarinas', el conjunt de la intervenció està valorat en 80 milions. Tot i això, el departament d'Acció Climàtica ha assegurat a l'ACN que la tramitació del PLEMCAT es manté. 

Les tres companyies que han d'instal·lar els prototips a la plataforma d'assaig són la canària Esteyco, la catalana X1 Wind i l'empresa basca Sener, que promou el Parc Tramuntana. L'objectiu és recopilar informació sobre la viabilitat, l'impacte ambiental o la incidència en la biodiversitat dels molins marins, abans no s'efectuï la subhasta estatal per a instal·lar-hi els projectes comercials. La previsió és que el PLEMCAT estigui construït abans de finalitzar el 2025, però ara, a causa d'aquests retards, els terminis es podrien veure alterats.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar