Publicitat
Publicitat

El PSC guanya a Catalunya, Junts a l'Escala

El PSC guanya  les eleccions al Parlament de Catalunya i s'imposa a Junts+ i Esquerra, que s'enfonsa. Les dretes han crescut i les formacions independentistes ja no són majoria. A l'Escala Junts+ ha estat la força més votada.

Salvador Illa ha estat el candidat més votat a les eleccions al Parlament celebrades aquest diumenge, sumant fins a 42 diputats, 9 més que el 2021. Junts+, amb Puigdemont al capdavant, es converteix en segona força en créixer 2 diputats, dels 33 als 35. Esquerra Republicana ha patit una forta patacada, La formació de l'actual president en funcions, Pere Aragonès,  ha perdut fins a 13 diputats i s'ha quedat en 20. La pujada més forta respecte al 21 és la del Partit Popular, que en suma 12 més, arribant als 15. VOX s'ha mantingut en els 11, Els Comuns han baixat de 8 a 6, la CUP de 9 a 4 i entra per primera vegada la formació de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, amb 2 diputats. Ciutadans ha quedat fora del Parlament.

Pel que fa a la participació en l'àmbit català ha crescut  fins a tocar el 58%, 7 punts més que el 2021, un any encara marcat per la pandèmia.

La clara victòria de Salvador Illa no li garanteix la presidència de la Generalitat. Pel que fa a les dues possibilitats de formar majories, just després de conèixer els resultats, tant Esquerra com els Comuns van descartar una possible reedició del tripartit. A primera instància tampoc està per a res Junts, que descarta un govern amb el PSC. 

D'altra banda, tampoc serveix per formar govern la suma de partits independentistes, un independentisme que per primera vegada en els últims 40 anys no és majoria.

L'Escala continua essent un municipi on es vota diferent depenent de cada eleccions. Si fa menys d'un any Candidatura de Progrés, una marca del PSC, guanyava clarament les municipals fent alcalde Josep Bofill, ara a les autonòmiques Junts+ ha estat clarament la força guanyadora. S'ha endut el 36,41% dels vots, un total de 1230. El PSC amb un 20,71% i 700 vots ha estat segona força, Esquerra n'ha sumat 377 i un percentatge de vot del 11,16%.  Amb un marge de 7 vots hi trobem tres forces VOX, quarta força a l'Escala amb 242, El PP amb 237 i Aliança amb 235. Els segueixen la CUP amb 150, els Comuns amb 112, el PACMA amb 28 i ciutadans amb 15.

Pel que fa a l'Escala la participació ha estat de prop del 54%, tan sols un 3 % més que el 2021.

A comarques de Girona la força guanyadora ha estat Junts+, que ha sumat 7 dels 17 diputats, el PSC n'ha sumat 4, un dels quals el número 2 de la llista, l'Escalenc Víctor Puga, Esquerra n'ha obtingut dos, i n'han sumat 1 Aliança, el PP, VOX i la CUP.

Pel que fa a l'Escala es vol destacar la jornada pel que fa a la tranquil·litat i manca d'incidència i es parla de preocupació quan es fa referència a la participació.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar