Publicitat
Publicitat

Tot a punt per a les eleccions més incertes

6350 electors són cridats a votar aquest diumenge en les catorzenes eleccions al Parlament de Catalunya, un cens que ha crescut en quasi 300 electors respecte a les eleccions del 2021. Novament, totes les urnes es concentraran a la Sala Polivalent.

Acabem una campanya que ha passat de puntetes a casa nostra. I això que hi ha un candidat amb possibilitats reals de ser elegit diputat, el cas de l'exalcalde Víctor Puga, que va de número 2 a la llista del PSC, formació que va obtenir 3 diputats a la demarcació de Girona en les últimes eleccions al Parlament.

A la campanya que s'acaba aquesta mitjanit, només PSC ha convocat un acte formal a l'Escala, el de presentació dels candidats a Girona, just la nit d'obertura de campanya. La resta s'han limitat a passejades de candidats al mercat o a La Platja, aprofitant que en cap de setmana són punts de gran afluència de gent.

Les eleccions d'aquest diumenge, avançades, succeeixen les de 2021, on hi va haver la participació més baixa de la història. I aquestes arribaven després de les més tenses, el desembre del 2017, les conegudes també com les del 155, on hi va haver la participació més alta de la història en uns comicis al Parlament. Aquell any, tres mesos després del referèndum de l'1-O va votar un 79% de l'electorat. 

A la convocatòria de diumenge, el cens escalenc consta de 6350 electors majors d'edat, això és 287 electors més dels que ho van poder fer ara fa tres anys, si bé són 267 menys que els que podien fer-ho en l'última cita electoral, la de les municipals de l'any passat.

S'instal·laran un total de deu urnes, concentrades totes elles a la Sala Polivalent. Això sí, corresponen als col·legis en què històricament s'ha dividit el municipi.

Així, el col·legi 1 correspon al nucli antic. És el menys concorregut, amb un total de 794 electors, citats a una única urna.

El col·legi 2 i 5 corresponen al que podríem anomenar com l'Eixample de l'Escala. És la part amb més població de l'Escala. És per això que en el seu moment es va dividir en dues seccions. La secció 2a està dividida en tres meses electorals i aplega 1898 electors. I la 5a, la corresponent a Riells-Montgó hi poden votar, en dues meses més, 1331 electors.

A la secció tercera, la que històricament votava a l'Institut correspon a la part més oest del nucli antic i inclou tota la muntanya del Pedró des de mar fins al carrer Rusiñol més els barris del Camp dels Pilans, el barri dels emperadors i fins a Sant Martí d'Empúries i Cinc Claus. Aquí hi voten un total de 1200 electors.

Finalment, la secció quarta, la que abans de concentrar totes les urnes a la Sala Polivalent s'ubicava a Can Masset, correspon al territori de la Muntanya Blanca. També amb dues urnes, aquí hi són inscrits un total de 1127 electors.

La jornada electoral s'obre a les nou del matí i es podrà votar fins a les vuit del vespre, hora exacta en què comença l'escrutini de vots.

Les anàlisis de la jornada es podran seguir la mateixa nit, a partir de les nou, a través de Ràdio l'Escala i Canal 10 Empordà, amb el programa especial que està preparant La Xarxa.

Dilluns, els informatius locals, obriran amb les anàlisis que en facin els portaveus dels partits amb representació a l'Ajuntament de l'Escala.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar