Publicitat
Publicitat

El Baix Ter reclama 'mesures urgents' per garantir l'aigua al territori

La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter ha rebutjat la proposta de l'ACA de reduir el cabal del riu en el seu pas per Torroella de Montgrí. Els seus representants asseguren que la mesura 'afectarà l'aqüífer' i afegeixen, que s'està traslladant a la zona 'un problema històric de l'àrea metropolitana de Barcelona'.

La proposta de l'ACA de rebaixar els actuals 2.000 litres / segon que passen pel pont del riu Ter a Torroella de Montgrí, als 600 litres / segon, ha estat rebutjada per la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter (JCUABT). Segons els seus representants, la mesura "afectarà la quantitat i la qualitat" de l'aqüífer, del qual s'abasteixen fins a una quarantena de municipis com l'Escala, i alhora, no es preservaria el cabal ecològic del riu.A més, des de fa cinquanta anys es produeix una derivació d'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona i això, segons apunta la junta, ha transformat l'economia, els valors naturals i el paisatge del territori empordanès. En aquest sentit, la JCUABT ha reclamat "mesures urgents" per garantir "una solidaritat hídrica", que apel·li al conjunt de les conques de Catalunya, i en concret, fan una menció a l'Ebre. 

La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i l'Agència Catalana de l'Aigua van protagonitzar el dijous passat la primera reunió de seguiment de la sequera en l'àmbit del Baix Ter. La voluntat és que les trobades esdevinguin periòdiques i permanents, per tal "d'avaluar l'estat de l'aqüífer davant la rebaixa del cabal del riu". Sobre la taula, l'ACA ja ha presentat algunes mesures, com podria ser la instal·lació "d'una mena de recloses flotants" per retenir l'aigua en certs punts del Ter i així, que es faciliti la seva filtració a l'aqüífer.

Una quarantena de municipis i quatre comunitats de regants formen part de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter. El seu àmbit d'actuació engloba el curs del riu Ter, que s'estén des de l'entorn de Girona fins a la plana baixa de l'Empordà. L'organisme va néixer l'any 2015 i presenta com a objectiu la protecció del riu i els seus aqüífers, així com el creixement socioeconòmic del territori.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar