Publicitat
Publicitat

Escaneig digital de la barca Paca

El laboratori digital Open Labs i alumnes de la UAB escanegen la barca de teranyina Paca, el que permetrà tenir una còpia detallada en 3D. Aquest escaneig se suma al projecte de salvaguarda, restauració i ús social i cultural de la teranyina.

Les tècniques ancestrals d'un ofici com el mestre d'aixa conviuen amb els últims avenços de la tecnologia en el projecte de restauració de la barca "Paca". I és que la setmana passada un grup d'alumnes del màster d'humanitats i patrimoni digital de la UAB, amb les eines del laboratori digital Open Labs, sota la direcció del professor Igor Bogdanovic, Tècnic Superior en Recerca van digitalitzar la barca per a poder tenir-ne una còpia digital en 3D amb múltiples aplicacions futures. El primer pas del treball ha estat la captació de dades.

El treball se suma a altres experiències en l'escaneig d'elements de patrimoni històric. Els alumens aprenen a escanejar i el model digitalitzat es cedeix al museu, com ja fa anys que s'està fent a Empúries, on recentment s'ha escanejat, per exemple, l'escultura d'Asklèpi. Per aquest treball s'utilitzen uns escaners industrials d'alta precisió amb un marge d'error de 0,1mm i una alta resolució adequada per captar tots els detalls del model que s'escaneja. El model digitalitzat permet múltims aplicacions futures.

Aquesta digitalització arriba en la fase final de la restauració de la barca "Paca", l'última teranyina de fusta bastida a l'Escala, a les Drassanes Sala l'any 1982 per encàrrec de la família "Curru". Salvador "Xeve" Feliu ens recorda el detalls pendents.

El projecte serà complet quan la barca Paca sigui tornada a l'aigua, tingui tots els permisos en regla i pugui incorporar-se a la Festa de la Sal i altres usos de difusió del patrimoni pesquer local.

Si no hi ha contratemps d'última hora, divendres vinent, la Paca tornarà a l'aigua.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar