Publicitat
Publicitat

Aïda Sánchez exposa la seva tesi sobre la comunitat pescadora amb perspectiva de gènere

L'Alfolí de la Sal ha acollit aquest divendres la conferència '(D)ones de la mar', a càrrec de la guanyadora de la primera Beca de Tardor, Aïda Sánchez. La trobada ha exposat el projecte estudiat, així com l'aplicació de la tesi doctoral de la historiadora vallenca.

La tesi doctoral de la historiadora Aïda Sánchez desgrana les arrels de la comunitat pescadora, des d'una perspectiva de gènere. El treball titulat '(D)ones de la mar' compta amb un capítol dedicat a l'Escala, que s'ha elaborat gràcies a la Beca de Tardor 2023. De fet, la vallenca va esdevenir guanyadora de la primera edició del certamen, que impulsa el consistori en matèria de Ciència i Ciències Socials. Gràcies a la iniciativa, Sánchez ha disposat de tres mesos de residència a la Casa Forestal de Sant Martí d'Empúries, des d'on ha pogut tirar endavant la recerca en el municipi.

Les conclusions, no només de l'Escala, sinó també del conjunt de la comunitat pescadora d'arreu de Catalunya, s'han exposat en una conferència aquest divendres a l'Alfolí de la Sal. Durant la trobada, s'ha explicat que les dones primaven en tasques tan cabdals, com la reparació de veles i xarxes, la descàrrega del peix i en la posterior comercialització. Pel que fa a les especificitats de la localitat alt-empordanesa, Sánchez ha destacat la indústria de la salaó, que, segons ha relatat, situa "la dona al centre del motor econòmic de la població".

La conferència ha vingut precedida aquest dissabte amb una visita guiada a l'exposició de la Casa del Gavià, que també recopila les arrels de la comunitat pescadora, en aquest cas, en format més visual. Comissariada per Aïda Sánchez, la mostra es pot visitar fins al 24 de febrer, de dimarts a dissabte de cinc a vuit de la tarda, i dissabte també en horari de matí d'onze a una del migdia.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar