Publicitat
Publicitat

La pluja passa de llarg de la tardor

L'estació més plujosa a casa nostre ha acabat ben eixuta. La manca de temporals de llevant i aiguats fa que s'agreugi la sequera i anem camí d'un dels anys més secs que es recorden. El balanç dels darrers tres mesos i les previsions per l'hivern disparen totes les alarmes davant l'escassedat d'aigua. 

La imatge d'un Canigó pelat de neu o el núvols de pols que s'aixequen dels camins i camps al pas d'un tractor, són testimonis que el terra està ben assedegat. Els pluviòmetres certifiquen aquesta manca d'aigua i el balanç dels tres mesos de tardor meteorològica ens deixa uns registres molt per sota del que caldria d'esperar per l'estació més plujosa de tot l'any al litoral.  

La notícia d'aquests tres mesos ha estat que no hem tingut cap temporal de pluges, això ha fet que els registres de precipitació acumulats als diferents observatoris del nord del Baix Empordà, els Terraprims i sud de Alt Empordà hagin rondat dels 50 als 100mm, que equival entre un 20 i un 40% de la mitjana climàtica de tardor. 

La manca de pluja i de situacions que portin moguda meteorològica és una tònica que s'està repetint al llarg de tot l'any, això fa que els valors acumulats en tot aquest 2023 vagin camí de deixar-nos un dels anys més secs d'aquest segle XXI i veurem si més enllà. Aquesta secada també ha passat factura a la temporada de bolets, que fins el moment ha estat raquítica. 

No només parlem de sequera, sinó que també d'una tardor molt càlida, igualant els registres de la tardor passada, que en conjunt va ser la 2a o 1a més càlida mai registrada segons l'observatori. 

   

L'absència de tramuntana també ha estat notícia destacada i en els conjunt dels tres mesos només hem tingut 5 dies, tots ells en l'episodi de novembre. Ha estat la tardor amb menys tramuntana de les conegudes fins ara. 

Les previsions pels propers dos mesos no indiquen cap canvi significatiu, per tant es mantindrà la ratxa seca i càlida. Seguirà dominant la circulació atlàntica, així que si volem pluja haurem d'anar cap al oest de la Península.  



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar