Publicitat
Publicitat

31 milions i mig de pressupost per al 2024

El govern municipal aprova el pressupost amb els vots propis més el d'EnComú l'Escala. La resta de grups retreuen al govern les mancances i els compromisos no complerts d'anys anteriors. Amb una despesa que supera els 31 milions d'euros, un 17,5% més que l'any passat, és el pressupost més alt aprovat mai a l'Ajuntament de l'Escala.

L'aposta per la millora dels serveis, el reforç de l'àrea d'atenció a les persones, la promoció i les inversions -capítol que supera els 9 milions d'euros-, combinada amb el context general d'increment de costos dels darrers anys i el fet que el consistori hagi assumit la gestió directa de la piscina municipal han estat els factors clau per a definir un pressupost municipal que creix un 17,1% respecte el d'aquest 2023.

Capítol a capítol, el que més creix és el capítol d'inversions, que s'enfila fins als 9 milions d'euros, un 46 i mig per cent més que aquest any. Això vé provocat per la inclusió en aquest capítol de la despesa prevista relacionada amb els fons europeus Next Generation, uns 3,9 milions d'euros. Les altres inversions destacades que s'hauran de començar a executar el 2024 són el projecte de millora del passeig Lluís Albert, pressupostada en 1,9 milions d'euros o, aquest any sí, després de successius endarreriments, la urbanització del sector dels Emperadors, presupostat en 3,6 milions d'euros.El capítol I, de personal suposa una despesa de quasi 8,5 milions, un 8% més que aquest any. Capítol important, el de personal, que suposa un 27% del total, tercer capítol més important, pel que fa a despesa només pel darrera del de Béns i serveis corrents, que s'endú 40 de cada 100 euros de la despesa municipal i de les inversions, on se n'hi destinen 28 de cada 100. Al capítol de Béns i Serveis s'hi destinarà un total de 12,8 milions d'euros, quasi un 10% del total del pressupost.El pressupost va ser aprovat amb 10 vots a favor i 7 en contra. Només Albert Pons, regidor d'En Comú l'Escala va sumar-se a l'equip de govern, CP. La resta de grups van retreure, sobretot, les mancances en el projecte que es portava a aprovació.Sense anar més lluny, des d'ERC, la seva portaveu Etna Estrems va fer una llarga relació de mancances del projecte en qüestió, centrant la postura de rebuig en l'argument de la manca de confiança en el govern, donats el que considera reiterats incompliments de compromisos presos en els últims anys.

Entre les mancances al pressupost, Estrems va citar la manca d'inversió en habitatge social, en transport Urbà o en pressupostos participatius. També va posar de manifest la desaparició de projectes que havien centrat l'atenció d'anys passats com l'auditori, la biblioteca o el Mas Vilanera.A Gent de l'Escala, tot i agrair la informació facilitada pel govern, també troben a faltar partides. I argumenten el vot en contra sumant-hi el fet que es recorri a crèdit i que l'informe d'intervenció alerta que es ratlla el límit de compliment de les regles pressupostàries.

A Alternativa per l'Escala, posaven el focus d'atenció en l'excessiva despesa en inversió i la poca destinada a manteniments. Cavall de batalla és el de la gestió de l'aigua i un dles punts destacats era l'aportació a les entitats, congelat respecte l'any passat.

A Junts es coincidia en bona part dels arguments exposats pels grups anteriors, tot lamentant l'exemple de la Cantadeta d'havaneres s'ha suspès.

Després de tots aquests retrets, l'únic grup que votava a favor del pressupost era En Comú l'Escala. El seu regidor, Albert Pons defensava el vot favorable per l'actitud dialogant del govern. Això sí, amb l'horitzó posat a l'anualitat 2025.

No hi va haver cap canvi de postura amb el debat i s'arribà a la votació. Just abans, però, l'alcalde va retreure als grups més bel·ligerants, les poques propostes aportades durant les setmanes d'elaboració del pressupost.

El d'ahir va ser el ple de presa de possessió del càrrec de Montse Caldés com a regidora, en substitució de Carles Carlà, així com el d'aprovació de l'expedient d'alienació de la fnca del carrer Perxel, 36, antiga residència del pintor Rafel Ramis, i d'una modificació al pla d'usos dels serveis de temporada de platges. Temes, tots ells, dels quals en parlarem a l'informatiu de demà.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar