Publicitat
Publicitat

De la Costa Brava a la problemàtica de l'habitatge

El debat "Costa Brava - Costa Esbravada" posa de manifest la necessitat d'una bona planificació territorial, passant pels problemes d'habitatge assequible i l'amenaça del canvi climàtic.

La Costa Brava manté encara avui bona part de l'encant i dels valors que la van convertir, fa dècades, amb el boom turístic en un pol d'atracció de primera categoria. Això va provocar excessos especulatius que n'han desfigurat el seu perfil fins a fer encunyar l'etiqueta de "Costa Esbravada", que ha presidit l'exposició que encara es pot veure a la Casa del Gavià, amb imatges originals del periodista Miquel Riera, el mateix que va moderar el debat celebrat ahir a l'Alfolí de la Sal. Hi van intervenir l'ambientòloga Marta Ball-llosera; el professor de geografia Javier Martín Uceda i l'alcalde de l'Escala, Josep Bofill. La planificació territorial va ser el primer cavall de batalla.

L'especulació urbanística va planar per la sala durant tot el debat. D'una banda, va aparèixer el terme del decreixement per reconduir la situació, etiquetant de favorable el decret de la Generalitat que posa màxims en el parc d'apartaments turístics de la costa catalana i de l'altra es denunciava que no es pot medir tots els municipis pel mateix raser.

El canvi climàtic és una evidència que ja no es pot amagar. Els espais litorals en seran afectats en un futur cada cop més propers. Poblacions com l'Escala s'hi hauran d'adaptar necessàriament. I les polítiques de planificació futura hauran de tenir-ho necessàriament present.

Tot plegat, concloïa amb la necessitat de repensar l'Empordà futur contemplant els reptes de l'habitatge per a tot l'any, la conversió del turisme per fer-lo més sostenible i l'adaptació al canvi climàtic.

El debat va ser seguit per una trentena de persones que van seguir amb atenció les intervencions dels ponents, amb els quals van generar un interessant debat per concloure l'acte. L'exposició fotogràfica "Costa Brava - Costa Esbravada" encara es pot visitar fins demà, a la Casa del Gavià.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar