Publicitat
Publicitat

Les antigues àrees portuàries d'Empúries, a la Setmana de la Ciència

Les últimes excavacions al sector de Santa Margarida permeten completar la planta de l'església episcopal tardoantic d'Empúries. Els treballs han permès documentar la continuïtat de l'espai de culte i de cementiri durant l'època medieval. Diumenge s'hi fa una visita guiada, en el marc de la Setmana de la Ciència.

La quarta campanya d'excavacions al sector de Santa Margarida, a l'oest del turó d'Empúries, duta a terme durant el mes d'octubre passat, estava plantejada amb dos grans objectius.

La campanya ha aportat evidències suficients que es tracta de la basílica episcopal del desaparegut bisbat d'Empúries.

La presència d'aquestes dues grans edificacions (basílica i baptisteri), a més, haurien estat determinants per a la configuració d'un important nucli d'hàbitat al sector de Santa Margarida que, juntament amb Sant Martí d'Empúries, van exercir la capitalitat del territori.

A partir del segle VIII es va perdre la seu episcopal i basília i baptisteri van ser utilitzats com a àrea d'enterrament. Damunt de les seves restes s'hi van edificar dues esglesioles, a redós de les quals s'hi van disposar diferents espais de cementiri amb una continuïtat fins els segles XIII-XIV. A partir d'aquell moment i fins el segle XVIII únicament es mantindria dempeus i en ús la capella de Santa Margarida que ha donat nom al jaciment.La campanya d'excavació, inclosa dins el programa de l'actual projecte quadriennal 2022-2025 centrat en l'estudi de les antigues àrees portuàries d'Empúries ha estat impulsat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de l'Escala. Per al regidor de Cultura i Patrimoni Històric, Martí Guinart, la rellevància de les troballes han de fer considerar aquest com un "jaciment de futur".

Diumenge vinent, amb motiu de la Setmana de la Ciència, el MAC-Empúries ha organitzat una visita gratuïta a les excavacions de Santa Margarida d'Empúries. Visita que serà conduïda pel director de les excavacions, Pere Castanyer. Jornada en què s'explicaran amb detall els resultats de les últimes campanyes i la tasca científica dels tècnics del jaciment. Una visita per a la qual calia inscripció prèvia i que ha tingut tanta demanda que s'han omplert totes les places disponibles, tot i haver ampliat l'aforament.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar