Publicitat
Publicitat

Un increment del 3,5% de l'IBI i augment generalitzat de taxes i impostos

El ple aprova un increment generalitzat d'impostos municipals. S'apuja un 3,5% l'IBI, un 6,7% l'aigua i un 10% els preus públics de l'escola bressol, l'escola de música, la piscina i els casals. L'alcalde justifica la pujada per l'increment de preus de serveis i subministraments i la qualifica de "sensata i moderada".

El ple d'ahir al vespre ha trencat amb la dinàmica de congelació generalitzada dels últims anys i aprova un increment generalitzat d'impostos i preus públics. L'increment més emblemàtic és el de l'IBI, que s'apujarà l'any vinent un 3,5% mentre que els permisos d'obres (ICIO) passen del 2,4 al 3,5. També s'incrementen la taxa de subministrament d'aigua potable, un 6,7% i la taxa d'ocupació de via pública, en un 4%, mentre que preus públics de serveis com la Llar d'Infants Ballmanetes, l'Escola Municipal de Música, la Piscina Municipal o els casals d'estiu s'incrementaran un 10%.Encara entorn de l'IBI, es redueix la bonificació per l'establiment de plaques solars d'un 50 a un 30% durant cinc anys i s'incrementen els recàrrecs en l'IBI de béns immobles que portin desocupats més de dos anys, entre un 50 i un 100%.L'alcalde, JOsep Bofill va argumentar aquestes pujades per l'increment del cost de la vida i per mantenir l'equilibri financer de les finances municipals. L'increment el qualificava de moderat i sensat.

No va ser ben rebuda la proposta des de l'oposició. El grup més crític va ser el d'ERC, que hi votava en contra de la proposta.

El grup de Gent de l'Escala es va abstenir, argumentant que havia detectat una bona predisposició del govern a l'hora d'explicar la proposta, tot i que no poden compartir un increment generalitzat com el que es proposava.

Arguments compartits en bona part des d'Alternativa per l'Escala, si bé des d'aquest grup s'acabava votant en contra.

Per a Junts, ara no és bon moment per a incrementar preus, cosa que s'hauria de fer, deia Jordi Roura, en temps de bonança.

Va ser el grup d'En Comú l'Escala el qui va posicionar-se en una tesitura més propera a la proposta del govern. Tot i això, el seu portaveu, Albert Pons, puntualitzava la seva abstenció perquè troben a faltar voluntat d'implementar una tarificació social en preus públics com l'escola bressol o la de música.

L'alcalde va defensar la proposta i va sortir al pas de les crítiques d'oportunisme i de perquè no s'havia fet cap puja l'any passat.

La proposta es va aprovar, doncs, amb els vots dels nou regidors de l'equip de govern. 5 vots en contra, els dels regidors d'ERC, Alternativa i Junts. I tres abstencions, dels regidors de Gent de l'Escala i d'En Comú l'Escala.

El d'ahir va ser un  ple extens, de dues hores i mitja de durada. I és que, a banda de la modificació d'ordenances, s'aprovava la modificació de crèdit per fer possible l'adquisició de La Palmera, o l'aprovació de l'avantprojecte del parc de l'Estany de Poma. També ahir s'aprovaven les bases per a la licitació del contracte de subministrament d'aigua potable, les bases de les subvencions per a transport dels joves que estudien fora de l'Escala o la verificació de la renúncia del regidor de Gent, Carles Carlà.També es van aprovar les dues festes locals per a l'any vinent, que seran el dia del Carme, 16 de juliol i Sta Màxima, el 2 de setembre.Es va aprovar també la moció reclamant l'execució de les obres promeses a l'estació de tren de Camallera perquè s'hi puguin aturar els trens de mitjana distància i l'habilitació d'una línia de bus entre l'Escala i Camallera.De tot plegat n'anirem informant amb més detall en propers informatius.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar