Publicitat
Publicitat

La tramuntana desapareix dos mesos seguits de l'Empordà

Per primer cop en els registres climàtics s'encadenen dos mesos consecutius sense tramuntana. Sumant el  setembre i  octubre els observatoris de l'Escala i l'Estartit han encadenat més de 60 dies seguits sense vent del nord, un fet inèdit i extraordinari en més de 27 anys de registres. La darrera tramuntana l'hem d'anar a buscar en l'episodi del 27 i 28 d'Agost. 

Les imatges de mar en calma i banderes totalment quietes s'han fet habituals els darrers mesos a l'Escala, només les garbinades han fet voleiar les fulles dels arbres i els para-sols de les platges. Ja fa dos mesos que no bufa la tramuntana i això encara no havia passat mai als registres climàtics de l'Empordà

El darrer episodi de tramuntana data de finals d'Agost i des d'aleshores, es dir tot setembre i octubre, el penell no ha marcat cap dia direcció nord. Això es un fet totalment inèdit en més de 25 anys de dades d'aquesta variable, amb observacions de l'Escala i l'Estartit. 

La tendència a la disminució de les tramuntanes és un fet contrastat els darrers 10 anys i que s'ha accentuat des de l'any 2020, quan hem encadenat 3 anys de mínims històrics. Les entrades fredes de nord han desaparegut pràcticament tant a l'estiu com a la tardor i com a contrast ha arribat el domini del bloqueig anticiclònic i les situacions de sud i garbí. Més enllà de les dades científiques, la sensació a peu de carrer valida les observacions. 

Malgrat la tramuntana vagi a la baixa, aquest vent tant típic de l'Empordà, segueix creant divisió d'opinions 

Una senyal d'aquesta absència de tramuntana són els episodis de calor fora de temporada, que han situat el setembre com el segon més càlid observat fins ara i el mes d'octubre com el més càlid del registre, superant de prop de 3ºC la temperatura mitjana. L'octubre de 2022, on tampoc vam tenir cap dia de tramuntana, ja va ser el més càlid fins aleshores.

Pel que fa a la temperatura de l'aigua del mar, ha seguit la mateixa tendència , amb valors entre 2 i 4ºC superiors a la mitjana. La manca de tramuntana fa que no puguin arribar aigües fredes del Golf de lleó



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar