Publicitat
Publicitat

Vint-i-sisena Festa de la Sal multitudinària

L'Escala torna a posar en escena la memòria de la gent del mar amb la vint-i-sisena Festa de la Sal. La pluja del divendres al vespre va deslluir el cercabars, però dissabet la festa va mostrar tot el seu esplendor. Enguany la cultura convidada va ser la dels pasotrs de Tunísia.

La FEsta de la Sal ja suma una edició més en la seva història, amb un programa estable i ben perfilat que es repeteix any rere any, amb alguna modificació o altra. La del 2023 engegava divendres al vespre amb exposició al Gavià i presetnació del llibre de les arts menors a l'Alfolí. És el tercer número de la col·lecció dels oficis de la festa, dedicat enguany al palangre, el tresmall, el rall i altres. L'any passat s'havia dedicat al barriler i el que obria la col·lecció havia estat el del nansaire.

Gràcies a la memòria oral dels pescadors més vells, s'ha pogut fixar en llibre aquestes arts que en el seu temps eren ben sostenibles.

A la presentació del llibre, que omplia la sala principal de l'Alfolí, Jaume Comas va llegir el poema que culmina el llibre, "el dol del palangrer", inspirat en un retrat on Josep Esquirol de la vetlla de la nena morta. Comas va concebre el text d'aquest poema tot imaginant que el pare de la nena morta era palangrer d'ofici...

La convidada d'excepció als actes nocturns de divendres va ser la pluja, que va caure amb generositat, sobretot a l'hora del cercabars, que es va haver d'aixoplugar als bars de la Plaja

Els actes del dissabte, dia ja ben clar i assolellat, començaven amb la trobada de barques de vela llatina. Poca participació i poques barques amarrades a la llongada, com reivindicava en Joseph Saramondi.

La música és un element clau de la festa. I així va quedar pal·lès al llarg de la jornada. Si dissabte el cercabars va ser marcat per la pluja, dissabte al matí La Punta lluïa un aspecte esplèndic amb les cantades dels grups Oreig de Mar i La Vella Lola.

No hi va faltar la la trabada de cançons vora la mar oberta a totes les veus que espontàniament volen afegir-s'hi. Al llarg del matí, al mateix temps que a La Platja i La Riba es feien tallers de dances ancestrals, tallers familiars i dels oficis de la festa de la sa, a l'Alfolí s'hi presentava el país ie l gurp convidat d'enguany, els Djebel Semmama, de Tunísia.I la franja central de la Festa arribava a la tarda amb la mostra d'oficis mariners, amb un vaixell de la Sal que oscil·lava de part de bo amb el tràgol que mar que hi havia. Amb l'acompanyament musical del grup Tres de Ronda, un any més es va complir amb el protocol d'explicar ofici per ofici les ocupacions típiques amb què s'ocupaven les escalenques i escalencs fins mitjans del segle passat. Una hora i poc per a les explicacions per després obrir el recinte de la platja perquè tothom pogués acostar-s´hi ben aprop.A les set, l'activitat pujava fins a La Punta on se succeïen l'ofrena de sal de Tunísia i l'intercanvi de danses. Van intervenir-hi la mainada de La Farandola, els Djbel Semmama de Tunísia, diverses formacions convidades i els grans del grup de danses La Farandola. el so de la flauta dels pastors de Tunísia va ser, sens dubte la nota més significativa de la trobada.

Només un element no va poder ser-hi present: l'arribada de les barques amb les veles il·luminades, que s'havien arrecerat a port pel fort tràgol que hi havia en mar.Les danses ancestrals de l'Escala com el ball de nyacres, la Farandola i el ball del drac ja a la Platja completaven el gruix de la festa.I ja de nit, després d'un bon mos a les tavernes de La Riba, el grup Coi Montgrons hi posava les notes festives finals.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar