Publicitat
Publicitat

La veda de sardina podria posar en escac i mat una vintena de confraries

El pla de gestió per la pesca d'encerclament que va aprovar aquest estiu el Ministeri d'Agricultura ha posat en alerta una vintena de confraries d'arreu de Catalunya. Des de l'administració central s'exigeix una veda de sardina de 4 mesos i això, segons els professionals, podria suposar la desaparició del sector.

La veda de sardina, contemplada en el nou pla de gestió de la pesca d'encerclament, s'haurà d'efectuar els mesos d'octubre a novembre i d'abril a maig en el conjunt del litoral català, murcià i valencià. A Catalunya, en concret, es veuen afectades una vintena de confraries, on aquesta espècie suposa el 25% del total de les seves captures. Per aquest motiu, representants de la Generalitat i professionals han exigit, aquest dijous al port de l'Escala, una "modificació urgent" del document, consensuada amb el territori, que busqui un equilibri entre la preservació de l'espècie i la viabilitat del sector.

Indrets com l'Escala la sardina suposa el 80% del total de captures. Amb l'entrada en vigor de la veda, els seus professionals l'hauran de retornar al mar "morta", ja que aquesta espècie es pesca conjuntament amb el seitó.

Amb tot, el conseller David Mascort ja ha adreçat una carta al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per traslladar el malestar del territori i que alhora, compleixi amb la promesa d'efectuar unes taules de treball descentralitzades, inclús s'han mostrat a favor d'incrementar les actuals vedes biològiques. I és que als quatre mesos de veda de sardina ara, s'hauran d'afegir els dos d'aturada biològica. Si l'administració central no mou fitxa, el sector ha anunciat futures accions reivindicatives pels pròxims mesos.© 2023 canal10.cat - Avís legal - Contactar