Publicitat
Publicitat

El paper de la dona en època romana al Festival Pèplum

El Festival de Cinema Pèplum engega amb una conferència sobre la dona en època romana a càrrec de Catedràtic en llatí Antoni Cobos. És la primera d'una sèrie de xerrades i projeccions que s'allargaran fins dissabte., totes al jaciment d'Empúries.

Una visita guiada i una conferència sobre el paper de la dona en època romana han donat el tret de sortida de la tercera edició del 'Festival de Cinema Pèplum, grecs i romans a Empúries', una iniciativa de l'Associació Untikesken, amics del Museu d'Empúries.

Estava previst que la xerrada anés a càrrec de l'exconsellera Mariàngela Vilallonga, que finalment es va excusar per temes personals.Amb l'objectiu de mantenir l'acte es va contactar amb Antoni Cobos, alumne avantatjat de Vilallonga, catedràtic de llatí i actualment professor a l'Institut Alexandre Deulofeu de Figueres.

Cobos és un gran coneixedor del tema, ja que, per exemple,  ha estat el traductor del llibre 'Història de Roma', iniciativa de la Fundació Bernat Metge.Justament, la conferència es centrava en alguns dels personatges que apareixen a la publicació.

Abans però posava en context el públic dins una societat romana on una dona sempre estava tutelada per un home.

Durant la xerrada es referia a algunes de les dones protagonistes del llibre, llegint textos que ajudaven a entendre perfectament com era la societat per la dona en aquella època, amb drets com poder escollir amb qui es casaven o de qui es divorciaven, però amb moltes limitacions, per exemple,  ara mateix documentades menys d'una desena de dones escriptores i en canvi més de 7mil  homes.

Això sí, la força d'una dona va posar el punt i final a segles de monarquia per donar pas a la república.No volia fer comparacions entre èpoques, insistia molt en posar en un context temporal.

Canal 10 oferirà íntegre el proper dimecres dia 30 la conferència d'Antoni Cobos.El Pèplum continua amb activitats fins dissabte, amb conferència  avui el vespre i projeccions divendres i dissabte.

A partir d'avui totes les activitats es fan a l'àgora de la ciutat grega amb entrada al jaciment per la porta que hi dona accés a través del Passeig d'Empúries. © 2023 canal10.cat - Avís legal - Contactar