Joaquim Pla, de l'Associació Gironina d'Amics de la Mar va ser el convidat a la segona conferència programada per a les XIV JCEE. Ell va explicar el moment de màxima esplendor del cabotatge català fins a l'arribada del ferrocarril.
La segona conferència programada dins les XIV Jornades del Centre d'Estudis Escalencs, va tenir com a protagonista el cabotatge a la costa gironina. Joaquim Pla, exdirector de l'Associació Gironina d'Amics de la Mar. Ell va ser l'encarregat de donar detalls d'un període molt importat: el del moment més àlgid del cabotatge gironí o dit d'una altra manera, la navegació mercant entre ports d'una mateixa costa.
Pla va parlar del període comprés entre 1840 - 1860 on el cabotatge gironí va viure un gran moment amb més de 4.000 moviments portuaris cada any amb una càrrega total de 70.000 tones antigues. L'Escala era un d'aquests ports on tot i la dificultat per carregar i descarregar, era l'encarregat del transport de sal i saló, mercaderies considerades pesades.
L'arribada dels petits vaixells de vapor i sobretot del ferrocarril, van fer disminuir molt ràpidament el comerç per mar. Joaquim Pla, lamenta que les dades que es tenen del cabotatge gironí són purament estadístiques i que actualment no hi ha massa informació o detalls.
Les Jornades posaran punt i final aquest divendres, amb la conferència "Comerciants i negrers escalencs a Cuba (1840-1886)" a càrrec de l'escriptor Jesús Faig Sureda.