Publicitat
Publicitat

La navegació a la prehistòria enceta les JCEE 2023

Tret de sortida a la XIV Jornades del Centre d'Estudis Escalencs, tres divendres de conferències enguany relacionades amb el mar, la navegació i l'esclavitud. El catedràtic de prehistòria, Jordi Estévez va obrir les jornades explicant els primers indicis de navegació de la humanitat.

Jordi Estévez, catedràtic de prehistòria, va ser el convidat per inaugurar les XIV Jornades del Centre d'Estudis Escalencs. Unes xerrades on aquest any el mar és protagonista. Estévez va presentar una conferència titulada "La navegació en la prehistòria al Mediterrani" on va intentar resoldre dubtes i explicar com es va iniciar la navegació fa 4 milions d'anys quan els primers homes es van trobar davant una extensió blava que barrava la seva expansió cap al nord. Un períodeque ha generat nombrosos interrogants als historiadors per la falta de registres arqueològics i la destrucció dels materials naturals d'aquelles possibles primeres embarcacions. Del que no hi ha cap dubte és que els humans estaven vinculats al mar i l'utilitzaven com una font de recursos. A més la localització d'instruments similars a banda i banda de l'estret, pintures a les coves d'animals marins i l'arribada a certes illes és una evidència clara que l'humà dominava rudimentàriament la navegació. 

 

Una evolució natural que avança lentament a mesura que els primers homes practiquen l'agricultura, la domesticació, la fabricació de ceràmica i els intercanvis d'animals. A més la recerca de noves terres i poblats també acceleren la tecnologia marítima de l'època.

I el salt més important el trobem amb l'arribada del comerç i la distribució d'objectes de valor com és el cas de l'obsidiana. Els humans necessiten un sistema de navegació eficaç i uns coneixements marítims destacats així com la utilització dels rems.

 

Una conferència que podreu seguir íntegre a finals de mes, el dia 31 de maig i on s'exploraran els enigmes de la navegació fins a l'any 1000 abans de la nostra Era. Les JCEE continuen aquest divendres a les set de la tarda al MASLE amb la segona entrega. Joaquim Pla president de l'AGMA explicarà detalls del tràfic de cabotatge a la costa gironina al segle XIX. 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar