Publicitat
Publicitat

Nou cicle de conferències del CN L'Escala

El Club Nàutic l'Escala continua amb el seu cicle de conferències al voltant dels valors naturals, històrics i humans del mar. Tancava el mes d'abril el doctor Xavier Nieto qui explicava l'arqueologia dels vaixells enfonsats a la Mediterrània.

Aquest mes d'abril, el CN L'Escala presentava la seva segona conferència del nou cicle de xerrades socials. Una trobada titulada 'Arqueologia dels vaixells enfonsats a la Mediterrània' i que va anar a càrrec del Dr. Xavier Nieto expert en arqueologia aquàtica i exdirector del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. Ell va presentar una xerrada, per desmuntar mites de la navegació antiga. Alguns molt arrelats, segurament per culpa dels historiadors i arqueòlegs segons explicava el mateix Nieto.

 

La trobada que va reunir a un bon nombre de públic, va dividir-se en dues parts. La primera per posar en context i demostrar que la història de la navegació no és lineal, sinó que cada civilització o cultura va evolucionar al seu ritme.

Pel que fa a la segona part, era més tècnica i Nieto va explicar amb tota mena de detalls la construcció i evolució dels vaixells. Tant de l'esquelet com del sistema d'assemblatge on són més visibles els canvis. Doncs hi trobem assemblatges cosits com els vaixells egipcis i grecs, i que encara avui en dia en trobem en algunes zones. El model estrella durant molt de temps, les clavilles, però que s'abandona durant el segle VI dC segons sembla, per l'elevat cost de fer tot el material. Conceptes que també han estat motiu de debat, perquè fins als anys 80 es pensava que tots els vaixells utilitzaven el mateix sistema.

 

La conferència 'Arqueologia dels vaixells enfonsats a la Mediterrània' es podrà seguir íntegre a partir del dimecres 24 de maig per Canal 10 Empodà. La següent conferència programada per l'últim divendres de maig a les set de la tarda serà 'Orígens de la navegació: misteris de les primeres travesses marítimes' a càrrec de Jordi Estévez catedràtic de Prehistòria.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar