Publicitat
Publicitat

Simposi sobre la protecció del patrimoni cultural i natural com a eina de futur

La protecció del patrimoni cultural i natural centren el tercer simposi Diàlegs per l'Escala que ha engegat aquest matí a l'Alfolí de la Sal. La ponència inaugural s'ha centrat en el concepte de paisatge cultural i ha anat a càrrec del catedràtic Eduard Carbonell.

El tercer simposi  "Diàlegs per l'Escala" es centra en la voluntat de debatre sobre un concepta tan transversal com el patrimoni cultural i natural. Un patrimoni que normalment es classifica en tres branques principals: el patrimoni cultural, el patrimoni natural i el patrimoni immaterial. La suma i l'anàlisi conjunta de tots ells és el que el catedràtic Eduard Carbonell, que avui ha fet la ponència inaugural del simposi, ha definit com a "Paisatge cultural".

L'Escala és un municipi amb una gran quantitat i diversitat d'elements patrimonials, que avui passen pel sedàs d'aquest simposi, com recordava el president del col·legi oficial d'arquitectes de Catalunya, Marc Riera.

D'això, l'Ajuntament n'és ben conscient. Un bon exemple n'és la convocatòria d'aquest simposi, ja el tercer. El primer s'havia convocat el 2014 amb el fil conductor de la regeneració urbana en municipis turístics costaners i el 2019 amb el lema "De poble a ciutat, una nova governança".

Però la protecció del patrimoni no és un terreny estanc del municipi sinó que és una qüestió de país, com ha defensat Maite Miró, cap del servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat, en la benvinguda de la jornada.

El simposi es desenvoluparà en cinc diàlegs temàtics a l'entorn dels reptes de futur en patrimoni arqueològic, el primer; sobre els espais naturals com a element de protecció del patrimoni, el segon; sobre rehabilitació i usos del patrimoni arquitectònic, el tercer; sobre la protecció i revaloritzció del patrimoni natrual, el quart; i sobre patrimoni marítim i recuperció del patrimoni immaterial el cinquè.El simposi tindrà encara una segona jornada, demà al matí amb una conferència dels arquitectes del despatx Fuses i Viader, autors del projecte de rehabilitació de l'Alfolí de la Sal. Després d'aquesta, com a cirereta final del simposi, es descobrirà una placa commemorativa i es farà homenatge a les entitats i persones que van salvar l'Alfolí de la Sal i el Cementiri Marí i s'acabarà amb una visita guiada al barri vell.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar