Publicitat
Publicitat

La confirmació de La Vila del Llibre

La 5a Vila del Llibre llueix amb la reivindicació de la cultura de la Catalunya Nord com a fil conductor, amb multitud d'espectadors en tots els actes. El bon temps contribueix a fer de l'edició d'enguany la de la consolidació posicionant l'Escala en l'epicentre del món literari nacional per uns dies.

La cinquena edició de la Vila del Llibre de l’Escala ha recuperat els nivells d’assistència previs a la pandèmia. La bonança del temps i un programa farcit d’activitats culturals, la majoria d’elles amb la Catalunya del Nord com a protagonista, han contribuït a convertir l’Escala en la capital literària del país durant el cap de setmana. Per a l'alcalde de l'Escala, és una demostració de l'èxit de l'aposta per la desestacionalització de la temporada turística.

L'edició d'enguany completava el cicle de tres edicions dedicades a la literatura dels Països Catalans que s'estrenava fa dos anys amb l'edició dedicada a Mallorca, continuava l'any passat amb la del País Valencià i culminava enguany amb la Catalunya Nord. Ja a l'acte d'inauguració, divendres al vespre, Eusebi Ayensa, comissari de l'exposició dedicada al poeta i pintor Josep Sebastià Pons parlava d'una doble reivindicació: la de la cultura feta des de la perifèria i la d'autors com Josep Sebastià Pons com un poeta de referència nacional, no només de la Catalunya Nord.

La figura de Joan Sebastià Pons ha estat ben present en aquesta Vila del Llibre, en tres moments clau. El primer, l'exposició; el segon, el recital de poemes seus interpretats pels actors Carme Callol i Jaume Comes, amb una tria de la seva obra completa feta a cura del mateix Eusebi Ayensa; i el tercer, el monogràfic "Passejades pel Rosselló i l'Empordà de la mà de Josep Sebastià Pons" on van intevenir-hi l'escriptora Miquela Valls, i l'assistent de patrimoni de l'Ajuntament d'Ïlla, Alain Sánchez, que moderava Joana Serra, la comissària de l'edició d'enguany.Dit d'altra manera, la Vila del Llibre ha estat una eina per a l'acostament de la Catalunya Nord i la del sud. Així, si més no, ho considera el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera.

Un inconvenient perquè aquesta relació nord-sud sigui fructífera és, però, la poca implicació de les institucions de la vessant nord del Pirineu. Així, si més no ho considera la comissària Joana Serra. 

L'acte del divendres es va cloure amb el concert del grup Jutglars, tot un referent de la cultura catalana a la vessant nord dels Pirineus. Però el gruix de l'activitat es va concentrar en dissabte i diumenge, amb el mercat d'editorials en tot l'entorn de La Platja i La Riba. Amb tallers tant curiosos com el dels artesans de paper o el contacontes Kamishibais del Conflent. Per als més menuts també un espectacle com La Princesa Punk, perosnatge que, cansada d'esperar el seu príncep blau, s'empodera i abandona el seu regne per anar a córrer món.No hi han faltat les figures claus de la literatura nord-catalana actual com Daniel Beszonoff o Joan-Lluís Lluís, aquest últim va fer gala del seu estil desinhibit sentenciant que no es considera adscrit a cap generació literària.

La màxima afluència de gent es va notar especialment el migdia de diumenge, si bé al llarg del cap de setmana tots els actes convocats es van omplir de gent. A nivell local, moments especials van ser les presentacions del llibre "Esclaus a Empúries del segle XX", de Francesc Gracia Alonso; l'aparició del nou còmic dels personatges Fabi i Fedó, de Carles Román; o la presentació de "L'Escala desapareguda", un extens recull de fotografies antigues aplegat per Lurdes Boix, que va fer que la sala de l'Alfolí es fes petita per acollir tot el públic que volia ser-hi present.

L'espectacle teatral "De Sueca a l'Empordà", a mode de clausura de l'any Fuster, taules de debat sobre diferents autors, com la de novel·la negra amb autors com Llum Saumell, autora de "La foradada", novel·la de la qual Ràdio l'Escala n'ha adaptat a ràdio els primers capítols i un anar ivenir constant de gent han convertit la cinquena Vila del Llibre en un èxit inqüestionable.

La marca Vila del Llibre ja és ben associada a l'Escala que, un any més obre el calendari anual de la Xarxa de Viles del Llibre que, enguany, passarà també per Cabrils, La Rambla de Barcelona, Malgrat de Mar, Calafell, Mollet del Vallès, Sitges, Girona i Balaguer.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar