Publicitat
Publicitat

Llum verda al POEM que obre la porta al parc eòlic marí

El govern central aprova el POEM que obre la porta a la instal·lació d'un parc eòlic marí davant la badia de Roses. Les entitats ecologistes anuncien accions per oposar-s'hi i els promotors del projecte Tramuntana, el primer que va moure fitxa, consideren que l'Empordà té una gran oportunitat davant seu.

No hi va haver sorpresa i el Consell de Ministres va aprovar ahir sí el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM). Aquest inclou fins a cinc demarcacions marines en tot el perímetre de costa estatal, només una de les quals està al litoral català, l'anomenada LEBA1, precisament la que inclou el golf de Roses com a zona on es podran instal·lar parcs eòlics marins. La zona delimitada per a aquest tipus d'instal·lacions és d'uns 250 quilòmetres quadrats, a una distància mínima de 12 kilòmetres de la costa.El POEM aprovat ahir té una validesa de sis anys, fins el 2027, quan s'haurà de revisar i dissenyar un "nou cicle". Ara caldrà fixar les bases per als concursos que haruan de regir la instal·lació de parcs en les diferents zones delimitades.L'anunci no ha estat gens ben rebut des de les entitats del territori. Sos Costa Brava, Iaeden, Salvem la Platja de Pals, Fòrum l'Escala Empúries i la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí ja demanaven ahir mateix, poca estona després de saber-se l'aprovació del POEM, la revisió del mateix entenent que possibilitarà un atèntic atemptat contra el litoral de la Costa Brava. En aquest sentit, Pau Bosch, membre de la federació SOS Costa Brava, recordava avui al programa NEXMatí que un parc eòlic marí tindrà uns efectes devastadors al fons marí de la zona amb més biodiversitat de Catalunya.

Bosch ha reblat el clau insistint en els efectes que ocasionaran al medi les estructures del futur parc.

És per tot això que les entitats citades ja anuncien que convocaran accions contràries al POEM i en defensa de l'espai marí, alhora que animen a la societat civil a mobilitzar-se en contra d'aquestes infraestructures.

Al llarg dels últims mesos s'han conegut l'existència de sis projectes que optaran a instal·lar-se al golf de Roses. El primer que es va conèixer és el Parc Tramuntana, que preveu 35 aerogeneradors amb 500MW, promogut per BlueFloat i SENER. Des del Parc Tramuntana es llegeix amb bons ulls el desbloqueig del POEM, a partir del qual, consideren, l'Empordà té una gran oportunitat de decidir comv ol que es desenvolupi l'eòlica marina.

El Parc Tramuntana va ser el primer dels sis projectes que han manifestat que volen optar a desenvolupar el parc del litoral de la costa brava. De moment, es mostren prou optimistes.

Des de la Generalitat, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va esquivar ahir de posicionar-se sobre el POEM, al·legant que no han pogut verure com ha quedat finalment dibuixat, segons informa Diari de Girona. A l'Ajuntament de l'Escala, l'alcalde Josep Bofill, ha refusat també fer declaracions al respecte, a l'espera de la reunió convocada per demà passat, divendres, amb els alcaldes dels municipis més afectats pel projecte.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar