Publicitat
Publicitat

Troballa excepcional a les excavacions de Vilanera

Troben, per primer cop, tombes d'època romana a Vilanera. Una d'elles presenta un conjunt funerari excepcional amb peces d'origen fenici arribades a través del comerç del segle VII aC. Tancada la campanya d'excavacions, ara s'entra a la fase de laboratori. A la primavera es farà una presentació pública dels resultats.

S'obren noves expectatives en la recerca científica de la necròpolis de Vilanera. La darrera campanya, centrada en ampliar la superfície explorada de la necròpolis d'incineració del bronze final i primera edat del ferro, ha permès descobrir la primera tomba d'època romana trobada en aquest indret.Una de les tombes, encaixada en una fossa excavada en el subsol, conté un conjunt funerari format per un nombre elevat de vasos ceràmics. I l'altra, excavada a la zona ocupada pel gran túmul neolític documentat en aquest mateix sector de Vilanera durant les darreres campanya és la que conté un conjunt funerari excepcional que inclou peces d'origen fenici arribades a través del comerç en el segle VII aC així com, dins l'espai de la mateixa fossa, una altra tomba, també d'incineració i probablement infantil, que correspon a un moment històric bastant més recent. És la primera vegada que es troben evidències d'aquest període a la necròpolis de Vilanera, d'altra banda, un període ben conegut al turó proper de Les Corts.

 

La campanya d'excavació arqueològica, duta a terme entre desembre i gener ha estat impulsada per l'Ajuntament de l'Escala i comptava amb una subvenció del servei del patrimoni arqueològic i Paleontològic del departament de cultura de la Generalitat i la implicació de la seu d'Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya, que dóna suport a les tasques d'excavació, conservació i documentació dels materials recuperats. La campanya dóna continuïtat als treballs que es duen a terme en aquest jaciment des de l'any 2016.

Després de la campanya d'excavació a l'exterior ara s'entra a la fase d'excavació a l'interior de les peces recuperades. Aquesta tasca, així com la posterior restauració, es farà en el laboratori del MAC Empúries. I es calcula que cap a la primavera es convocarà la conferència de divulgació dels resultats d'enguany.

L'entorn privilegiat de Vilanera està prenent, amb excavacions i troballes importants com la d'aquest hivern, un protagonisme especial. Bo és recordar que, en aquesta línia, l'Ajuntament ha adquirit els darrers anys el Mas Vilanera i els terrenys del seu entorn, amb una situació estratègica entre els parcs naturals del Montgrí i dels Aiguamolls de l'Empordà, amb l'objectiu de convertir-lo en un equipament de referència, vinculat entre altres aspectes a la interpretació del medi natural i socioeconòmic.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar