Publicitat
Publicitat

l'Arxiu Municipal de l'Escala rep la donació de més de 100 anys de dades meteorològiques

Sergi Corral fa la donació de més de 100 anys de dades meteorològiques de l'Escala al seu arxiu històric municipal. El recull de dades, que s'inicia l'any 1913, passarà a formar part del fons històric municipal. En el mateix acte, el meteoròleg escalenc, va fer una conferència centrada en la clara disminució de la tramuntana.

l'Arxiu Municipal de l'Escala ja disposa d'un recull de més de 100 anys de dades meteorològiques del municipi. Sergi Corral, observador meteorològic de l'Escala i climatòleg, ha fet la donació de l'extens arxiu de dades climàtiques al fons municipal. El treball del recull i validació de les dades s'ha allargat 15 anys, fins a completar una serie gairebé continua. 

Les observacions es van iniciar l'any 1913 a la Casa Forestal d'Empúries, on hi havia instal·lat un pluviòmetre manual i al llarg dels gairebé 110 anys següents el municipi ha tingut fins a 10 observatoris meteorològics en marxa. El recull de dades ha comptat amb la col·laboració del Servei Meteorològic de Catalunya, l'Agència Estatal de Meteorologia i diferents observatoris meteorològics particulars de l'Escala. 

Des de l'Ajuntament es valora especialment que la serie climàtica de l'Escala sigui de les més importants arreu de Catalunya

En el mateix acte, Sergi Corral, presentava una conferència sobre l'evolució de la tramuntana els darrers 20 anys i la tendència clara a la baixa. A la exposició s'argumentava amb gràfiques i observacions com han disminuit tant els dies de tramuntana a l'any com també el número i durada dels episodis de tramuntana. Al la vegada, Corral intentava establir diferents hipòtesis de la causa d'aquesta disminució i la implicació que té i pot tenir tot plegat als sistemes naturals terrestres i marins. 

La sala de l'Alfolí de la Sal es va omplir. Hi van assistir diversos observadors meteorològics escalencs, de comarques gironines, científics i públic divers, cada cop amb més interès cap a la meteorologia. La pregunta ón és la tramuntana? tothom la va respondre abans d'entrar a la sala, però Què farà a partir d'ara?  és el gran enigma del clima actual a l'Empordà. 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar