Publicitat
Publicitat

La Principal de l'Escala plega

La cobla Principal de l'Escala desapareix per la manca de músics. Les dificultats per unir una formació estable s'havien agreujat des de la pandèmia i els actuals components han anunciat el cessament de l'activitat. Músics i ajuntament no renuncien a poder recuperar la cobla en un futur.

La Principal de l'Escala, cobla local recuperada el març del 2004, no arrencarà la temporada 2023, segons han anunciat els components actuals. Segons ha explicat l'actual contrabaixista, Nil Nicolau, des de la Covid que no han aconseguit tenir la formació d'onze músics completa. La recuperació progressiva de l'activitat no ha anat paral·lela amb la recuperació d'una formació estable, de manera que en cada actuació estaven condicionats a músics foranis que els cobrien les places vacants.

No és un cas aïllat, explica Nil Nicolau. En el panorama actual no hi ha prou músics. Dependre de músics esporàdics perjudica l'estabilitat i el nivell de la cobla. Uns problemes que s'agreugen en dates assenyalades, quan es programen més audicions.

Tot plegat conflueix en un grau de patiment creixent i angoixa per poder complir els compromisos adquirits.

Amb tot plegat, Nil Nicolau no descarta que es pugui recuperar la cobla en un futur no massa llunyà.

Nil Nicolau ha fet quatre temporades a la cobla. Per a ell, la cobla era un complement a la seva ocupació principal. És enginyer de formació i ara el planteja un any d'agafar aire i no dependre dels maldecaps que li generava la cobla.La notícia de la renúncia la van comunicar a l'Ajuntament a principis d'aquest any. El regidor de cultura, Rafel López l'ha entomada amb resignació, però deixant la porta oberta a una possible recuperació.

La cobla Principal de l'Escala es va recuperar l'any 2004, quasi cinc dècades després de l'extinció de la primera cobla, l'any 1957. De 2004 ençà, s'havia anat consolidant amb diferents alts i baixos i canvis de components com una cobla de perfil jove que feia entre 40 i 60 actuacions l'any.Al costat de Nil Nicolau com a contrabaixista, l'última formació de La Principal de l'Escala la formaven Laia López, únic component de l'Escala, com a flabiol; Judit Ferrer, i Núria Aragonès com a tenores; en Guillem Sureda com a tiple; Miquel Prades i Martí Juanola, trompetes; Joan Barris, trombó; i Guillem Ponsí, fiscorn. Hi havia una vacant de tible i una altra de fiscorn.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar