Publicitat
Publicitat

No del Consell Científic del PN Montgrí al parc eòlic marí

El Consell Científic del PN del Montgrí rebutja el parc eòlic marí, tot advertint que no s’ha analitzat correctament tots els efectes indirectes que pot tenir i el greu impacte que ocasionarà sobre el paisatge. 

Quan sembla que en un futur immediat l'Estat aprovarà el POEM - Pla d'Ordenació dels Espais Marítims-, document que ha de validar l'establiment de parc o parcs eòlics al litoral empordanès, aquesta setmana es fa públic un nou document contrari a aquest tipus d'instal·lacions. Un informe aprovat pel Consell Científic del Parc Natural del Montgrí, Ïlles Medes i Baix Ter considera que els projectes de parcs eòlics marins previstos al golf de Roses no aporten prou garanties mediambientals. Un document en el qual el Consell Científic denuncia el fort impacte ambiental i paisatgístic que tindria la construcció d'una instal·lació d'aqeustes característiques, concloent que no s'hauria d'autoritzar cap dels projectes presentats fins ara.L'informe ha pres de mostra el primer dels projectes coneguts, el Parc Tramuntana, però adverteix que la seva anàlisi és vàlida per a qualsevol dels parcs projectats.En primer lloc, denuncia que no s'han analitzat correctament els possibles efectes que un parc eòlic tindria sobre el Parc Natural del Montgrí perquè no s'han tingut prou en compte qüestions com les modificacions en els patrons de connectivitat d'algunes espècies, ja que hi haurà nous substrats -com les plataformes dels generadors o els cables- on fixar-se ni s'ha analitzat com afectarà tot això a l'arribada d'espècies invasores. També apunten que no s'ha tingut en compte les modificacions ene ls patrons de moviments d'organisme, la mortalitat d'espècies per col·lisions amb els aerogeneradors, l'alteració de les condicions hidrogràfiques o l'enterboliment de l'aigua, entre d'altres. En tot cas, consideren que tot això generarà unes conseqüències indesitjables per als ecosistemes que viuen al Parc.Com a segon eix bàsic, el Consell Científic es mostra preocupat per l'efecte que causaran les conduccions elèctriques que hauran de transportar l'energia en la seva arribada a terra.I el tercer eix per argumentar el posicionament contrari al futur o futurs parcs eòlics és l'impacte paisatgístic que ocasionarà al Parc Natura. Aspecte, diu l'informe, que pràcticament no s'ha tingut en compte. Segons alerten, els molins seran visibles des de quasi qualsevol punt i artificialitzaran el paisatge.

Els projectes de parcs eòlics marins previstos al golf de Roses no tenen garanties mediambientals, segons l'informe del Consell Científic del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter a què ha tingut accés Catalunya Ràdio. Tampoc no disposen del vistiplau del territori, segons denuncia Stop Macroparc Eòlic Marí de Roses. La plataforma compara aquests parcs amb el cas Castor, que va acabar amb indemnitzacions milionàries a les promotores. El projecte més avançat de parc eòlic flotant és el Parc Tramuntana, previst a 14 quilòmetres del cap de Creus, a tocar de les illes Medes. El portaveu de la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, assegura que el projecte no té viabilitat econòmica, i que sense els fons Next Generation de la Unió Europea mai no s'hauria plantejat.L'informe també adverteix que, mentre no hi hagi informes independents que garanteixin la viabilitat mediambiental del projecte, les administracions l'haurien de bl



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar