Publicitat
Publicitat

Estudi sobre l'impacte del Canvi Climàtic a les Gorgònies

Les Illes Medes i el Parc Natural del Montgrí son l’escenari d’un estudi per determinar com influeix el Canvi Climàtic en la connectivitat de les poblacions de Gorgònies entre el Golf de Gènova i La Costa Brava.

Aquest passat 2022 s’ha posat de manifest el funest efecte de les onades de calor a mar sobre les poblacions de Gorgònies i esponges a la Costa Brava i Itàlia. Però aquest canvi de clima no afecta només a la temperatura de l’aigua del mar, sinó també a les corrents, i aquestes són claus per a la reproducció i dispersió de les Gorgònies. . 

Les comunitats de Gorgònies no estan pas aïllades , sinó que tenen relació genètica entre elles, això es fonamental per l’evolució i conservació d’aquesta espècie d’antozoou. En aquest estudi s’han centrat en les poblacions de Gorgònia blanca, Eucinella singularis, situades a Liorna, Portofino , Costa blava francesa, Port Vendres, Banyuls, Cap de Creus i Montgrí i Illes Medes, agafant tot l’arc entre el Golf de Gènova i Golf de Lleó. Ens ho explica en Boris Weitzmann, biòleg col·laborador en el estudi.

 

En els mostrejos fets a les Illes Medes durant el desembre del passat 2022, un equip de bussejadors científics va realitzar una recol·lecció no destructiva, i es van recollir dades sobre densitat i estructura de talla de les poblacions de gorgònia. Amb aquestes dades, els investigadors esperen poder conèixer la distribució geogràfica de les poblacions i les seves connexions. 

També es vol avaluar les característiques físiques de les corrents i com el canvi climàtic les pot arribar a modificar. Finalment ja avaluar les simulacions dels canvis de corrent amb la variabilitat genètica de les poblacions de gorgònia.  

 L’estudi està amparat per la Fundació Alive i hi col·labora el biòleg Boris Weitzmann. 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar