Publicitat
Publicitat

Troben un santuari del segle VI aC a la ciutat grega d'Emporion

Les excavacions a les antigues zones portuàries d'Empúries confirmen la troballa d'un santuari del segle VI aC a la ciutat grega d'Emporion. Els treballs formen part de l'actual projecte quadriennal de recerca 2022-2025 i s'inscriuen dins el conveni de col·laboració amb l'Instituto Arqueológico Alemán de Madrid.

La campanya d'excavacions d'aquesta tardor a Empúries ha documentat i desmuntat diverses estructures del que havia estat un convent de monjos servites d'entre els segles XVII i XVIII damunt la ciutat grega. L'eliminació d'aquestes estructures és el que ha possibilitat ampliar i completar les dades relatives a l'espai de culte o santuari situat en aquest punt de connexió entre el recinte urbà i l'àrea portuària, possiblement dedicat a Demèter, segons apunten les troballes d'algun fragment de figures de terracota.

Les dades arqueològiques confirmen que aquest santuari s'hauria començat a definir durant la segonameitat del segle VI aC, de forma paral·lela a la configuració del nucli urbà de la Neàpolis. D’entre les evidències d’aquest espai de culte en coneixem la troballa de diversos vasos i objectes de caràcter ritual, comparables amb les trobades amb les pautes i costums documentades també en altres ciutats gregues. 

A més, troballes com un dipòsit cultual amb petits craters i gerretes, permeten constatar que el santuari va continuar en ús fins a una etapa més tardana, com a mínim al segle III aC.

 

La intervenció d'aquesta campanya, que de fet és una continuació de les actuacions fetes en aquest sector des de l'any 2018, ha permès a més recuperar definitivament la topografia antiga d'aquest sector de la ciutat grega, avança en el coneixement de l'evolució de l'urbanisme, conèixer la morfologia de les edificacions i, sobretot, entendre també la connexió de la ciutat amb el port, que era, de fet, l'eix principal de la seva economia i l'element de connexió amb altres regions mediterrànies de la península ibèrica i de l'actual itàlia central i meridional, Sicília, Grècia i Turquia.

L'actuació s'ha dut a terme en col·laboració amb l'Institut Arqueològic Alemany de Madrid (DAI), organisme en conveni amb el MAC des del mes de juny passat.

L'actuació de la campanya d'enguany es completarà amb accions científiques i divulgatives per entendre l'entorn portuari de l'antiga ciutat grega d'Empúries.

A més, el projecte de recerca contempla la futura adequació i posada en valor de les restes descobertes per a la seva integració a l’itinerari de visita de l’antiga ciutat grega.  



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar