Publicitat
Publicitat

Un octubre de récords a l'Escala, el més càlid i sense tramuntana

Acabem de deixar enrere l'octubre més càlid enregistrat fins ara a l'Escala, amb una temperatura 2,5ºC superior a la mitjana. Al mateix temps hem viscut un altre registre històric fins ara inèdit, al llarg del octubre no hi ha hagut cap dia de tramuntana.

Les dades d'octubre no enganyen i el mes que acabem de deixar enrere s'afegeix en cunjunt a un any excepcionalment càlid i amb molt poca tramuntana. El resum de les observacions meteorològiques del passat octubre a l'Escala, han certificat que ha estat l'octubre més càlid registrat fins ara, amb una mitjana de temperatura de 19,8ºC, el que suposa 2,5ºC més que la mitjana normal per un mes d'octubre. 

Es un fet que enguany hem allargat l'estiu fins l'octubre i tant les dades meteorològiques, com la màniga curta o l'afluència a les platges no enganyen. El panorama meteorològic ha vingut dominat per les entrades de sud i el temps anticilònic i sec. Al contrari del que seria habitual, la temperatura ha anat pujant a mesura que avançavem i la màxima absoluta es va donar el dia 24 amb 29,4ºC. Una altre de les conseqüències d'aquest panorama es que ha plogut molt poc i concentrat en 1 dia, un fet encara més extrany en el mes que hauria de ser el més plujos de tot l'any.

El segon registre històric d'aquest octubre està relacionat amb la tramuntana. En tot el mes no ha bufat ni un sol dia, un fet que no s'havia donat mai fins ara i que demostra que la baixada de la tramuntana és un fet consolidat i preocupant. En tot l'estiu només va bufar 3 dies i en tot l'any en duem 33, molt lluny dels 81 que seria l'habitual.  

La tendència a l'augment de la temperatura, és una demostració que estem inmersos en un canvi climàtic irrefutable. Pel quer fa a la terndència a la baixa de les tramuntanes, demostra un canvi de patró de circulació atmosfèrica encara més preocupant. 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar