Publicitat
Publicitat

Cessió del fons Jaques Léonard a l'arxiu municipal de l'Escala

L’alcalde de l’Escala i el fill de Jacques Léonard signen el conveni de cessió del fons documental del fotògraf a l’arxiu municipal de l’Escala. Consta de 20 mil negatius d’entre els quals en destaca el testimoni de la comunitat gitana de Barcelona. 

L'alcalde de l'Escala, Josep Bofill, i el fill del fotògraf Jacques Léonard, Santi Léonard, han signat un conveni de cessió en comodat a l'Arxiu Històric Municipal de l'Escala del fons documental del fotògraf i cineasta. Es tracta d'un fons que inclou uns 20 mil negatius i un joc d'exposició de la mostra Barcelona Gitana, composta per 67 còpies analògiques en gelatina de plata i bany de seleni realitzades a partir dels negatius originals.A la signatura del conveni, l'alcalde es mostrava orgullós de l'acord assolit amb la família.

El fons constitueix un valuós testimoni de la comunitat gitana a Barcelona, plasmat en reportatges humanistes i fotografies familiars, així com de l'entorn polític, cultural is ocial de Catalunya durant els anys del franquisme i de la trnasició a la democràcia.Aquest primer conveni de cessió en comodat s'ha signaat inicialment per un termini de quatre anys prorrogables, amb l'objectiu de garantir la conservació permanent del fons en les millors condicions i l'obertura progressiva de l'accés a aquests documents gra`fics per part dels investigadors.

Jacques Léonard, nascut el 1909 a París, va morir a l'Escala el 1994. Va passar la infantesa i adolescència a París en el sí d'una família burgesa. De jove, va iniciar un viatge que el va potar d'Europa a Austràlia, passant per l'Índia i desenes d'altres països. Tornat a París, va treballar de muntador i ajudant de direcció a una quarentena de pel·lícules. Als anys cinquanta, s'enamora de Rosario Amaya, una gitana de les barraques de Montjuïc que treballava com a model d'artistes, i s'estableix a Barcelona. Conèixer la Rosario li va obrir les portes a fotografiar el col·lectiu gitano des de dins, sense límits. Va col·laborar en publicacions com La Vanguardia, La Gaceta Ilustrada, Pomezia o Sant Jordi... Els seus últims anys de la seva vida, els va passar a l'Escala.El seu fill Santi va treballar d'ajudant amb ell al taller estudi de Barcelona dels 15 als 30 anys. Tancat l'estudi, la família el va posar a la venda, i en Santi recorda com va haver de córrer a recuperar l'arxiu fotogràfic del seu pare abans no es perdés

Jacques Léonard era conegut sobretot per les seves fotografies de la comunitat gitana, fins el punt que era conegut també com el "gitano payo". El seu fons fotogràfic però inclou una riquesa d'altres temàtiques.

La primera col·laboració entre la família de Jacques Léonard i l'Ajuntament de l'Escala es va produir el 2018, amb una exposició i una sèrie de debats dins la programació del festival Portalblau. Ara el repte, amb la signatura del conveni de cessió del seu fons, és la restauració i conservació en les millors condicions d'un fons que és testimoni d'una època.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar