Publicitat
Publicitat

La Tramuntana no atura la Festa de la Sal 2022

La Tramuntana es converteix en protagonista de la 25a Festa de la Sal, però no atura les activitats programades per dissabte. Només es va ajornar la Trobada de veles llatines, els tallers tradicionals i el tastet de plats mariners a la Taverna. Doncs el fort vent va impossibilitar el seu desenvolupament amb normalitat.

L'Escala ha commemorat un any més els seus orígens històrics mariners, ho ha fet amb una nova edició de la Festa de la Sala i ja en van 25 d'aquesta activitat declarada Patrimoni Festiu de Catalunya des del 2015. Tot i que la Tramuntana es va convertir en protagonista del dissabte, la festa es va poder celebrar amb certa normalitat només ajornant la trobada de veles llatines, els tallers tradicionals o els tastets de plats mariners. Un dissabte que arrancava amb els concerts a la Riba amb diversos grups convidats i que a les onze tenia lloc l'acte institucional a l'Alfolí de la Sal, una trobada de celebració que va comptar amb la presència de l'ambaixador de l'índia a l'Estat espanyol, Dinesh K Patnaik, el president del Patrimoni Marítim Europeu Joao Almeida, el grup convidat de danses Sayari Roots of Gipsy i membres de l'Associació Proteas. Josep Bofill, alcalde de l'Escala destacava l'estat actual de la Festa de la Sal i la importància de la participació de la gent del poble. 

Un acte on, Joao Almedia, president del Patrimoni Marítim Europeu, es va comprometre a donar tot el seu suport per tal que la Festa de la Sal aconsegueixi el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

 

Un reconeixament pel qual l'Escala fa anys que està treballant igualment que per mantenir el llegat històric viu i rejovenit.

 

Vint-i-cinc anys no es fan cada dia i, a banda de la inauguració d'una exposició al Gavià on s'exhibeixen vint-i-vuit cartells, els de totes les festes de la Sal i les altres tres festes commemoratives, també, s'homenatjava a tots els alcaldes que han fet possible i han mantingut la celebració: Rafel Bruguera, Josep M. Guinart, Estanis Puig i Víctor Puga. 

 

Així mateix, també pujava a l'escenari Catalina Peraferrer, presidenta de l'associació Vela Llatina de l'Escala. Qui recollia la placa amb motiu dels 25 anys de la Trobada de Vela llatina a l'Escala.

Després dels homenatges, era el torna de la presentació del llibre i el vídeo 'Els gitanos del Rajasthan' una publicació fruit dels llaços d'amistat entre el grup convidat Sayari Roots of Gipsy i els responsables de l'arxiu municipal. La venda d'aquesta publicació té fins totalment solidaris.

 

Ja a la tarda a les cinc i amb una Tramuntana a la baixa, la platja es va convertir de nou en un antic port on es va portar a terme la mostra d'oficis mariners. Una activitat acompanyada per les veus del grup Tres de Ronda juntament amb les explicacions de cada ofici. A les set l'activitat es traslladava a la Punta on es van portar a terme l'intercanvi de danses, abans va tenir lloc el moment màgic de l'ofrena de la sal. 

 

Pel que fa a les danses les van obrir els petits, seguits dels primers compassos del grup del Rajasthan i l'esbart la Farandola del CER que oferia entra altres balls l'indiot, les nyacres o el sirtaki. La nit de danses acabava amb el ball del drac, enguany amb una posta en escenificació impactant.

Tancava la nit de dissabte el concert del Petitet i la Rumba Catalana, un espectacle de gran format amb 16 artistes dalt de l'escenari. Podreu seguir bona part de les activitats de la 25ena Festa de la Sal, el dimecres a la nit amb un resum de totes les activitats de la Festa de la Sal 2022.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar