Publicitat
Publicitat

Apareix per primer cop una alga invasora molt nociva a les Illes Medes

El parc Natural del Montgrí illes Medes ha descobert per primer cop una alga invasora molt nociva originària d'Austràlia que amenaça espècies com la posidònia. L'alga ja havia aparegut fa 8 anys al Garraf i més recentment al Cap de Creus, però ara ha arribat fins les ILles Medes.

Es tracta de la Caulerpa cylindracea, una espècia originària d'Austràlia que compromet seriosament l'ecosistema que colonitza perquè ho fa amb rapidesa  i un cop establerta és gairebé impossible d'erradicar. Se l'ha detectada als dos extrems del parc natural, dins la reserva de les Medes i a l'àrea protegida de Cala Montgó.

l'ALga es  considera una de les espècies exòtiques marines amb més potencial invasor. S'expandeix i es dispersa amb facilitat, perquè pot reproduir-se tan sols a partir de petits fragments.

 Pot arribar a viure uns dies fora de l'aigua i, un cop arrela en un lloc, hi creix de pressa. Creix tant damunt dels fons rocallosos com dels de sorra, on cobreix i aniquila les altres espècies que hi viuen (com la posidònia o les gorgònies) i modifica substancialment l'ecosistema.  Quan colonitza els fons marins, a part d'afectar les praderies de posidònia i les algues autòctones, també impacta damunt els peixos i altres espècies (perquè no troben aliment). A Catalunya, aquesta alga invasora es va localitzar per primera vegada el 2008 davant les costes del Garraf. I des d'aquí, s'ha anat estenent com una taca d'oli pel litoral del Baix Camp, el Tarragonès, el Baix Llobregat, la Selva i l'Empordà.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar