Publicitat
Publicitat

Bon balanç de l'Aplec de la Sardana

L'Aplec de la sardana torna a lluir amb esplendor com abans de la pandèmia. Roger Renart és escollit hereu de la sardana, en una edició que ha recordat la figura del cronista local Ricard Guanter i ha reconegut el compositor Sígfrid Galbany com a sardanista de l'any.

Aquest cap de setmana la sardana ha tornat a viure la seva festa principal. Ja el divendres, amb una ballada de sardanes a mode de presentació del CD de Francesc Picart. L'endemà, dissabte, amb la xerrada a propòsit de la figura del cronista local, que va protagonitzar el periodista Josep Maria Bernils i Vozmediano, que va lloar la figura de Ricard Guanter i Flaqué, cronista local de l'Escala, a qui enguany s'ha dedicat l'aplec de la sardana. Per a Bernils, el cronista local és una figura fonamental a l'hora de fixar la base històrica local.

Bernils és fill de Josep Maria Bernils i Mach, cronista local de Figueres, conegut i amic de Ricard Guanter.

El vespre de dissabte tornava a haver-hi sardanes, aquest cop en format concert de vigília, amb la cobla Ciutat de Tarragona, sota direcció de Jordi León. Però el gruix de la festa es concentra sempre en diumenge, el primer diumenge de juny. Des de fa un temps amb tres cobles participants, enguany Els Rossinyolets, la Principal de l'Escala i la Ciutat de Girona.Dotze sardanes més una de conjunt a la sessió del matí i 15 més una altra de conjunt a la tarda.Passat el migdia es va fer una pausa per a donar pas als parlaments d'ohomenatge i lliurament de guardons. Es va lliurar una placa als familiars de Ricard Guanter, es van lliurar els guardó de sardanista de l'any a Sígfrid Galbany, recollit per la seva filla; i a Finques Guanter com empresa col·laboradora de l'any; i es proclamava Roger Renart i Casella com a nou Hereu de la Sardana. Jordi Gallegos, president de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu es mostrava certament satisfet de la diada.

L'aplec és una cita tant per a la recuperació de sardanes, per a ballar aquelles més simbòliques i conegudes. Però també per a descobrir-ne de noves. I d'això fa anys que el de l'Escala n'és un autèntic exemple. En aquesta ocasió se'n van estrenar tantes com sis.

L'aplec ja ha passat. Però els sardanistes estan d'enhorabona, en la mesura que som a tocar de l'estiu i tots els dimecres de juliol i agost hi ha sardanes a La Platja. També el concert del CER, enguany el dissabte 13 d'agost.

Sardana de conjunt - estrena de Joaquim Hostench



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar