Publicitat
Publicitat

Tramuntana i Triumvirat per recordar el passat grecoromà

Armats de Blanes, manages de Verges i lluita de gladiadors, espectacles destacats del Triumvirat Mediterrani. La nova distribució del mercat, en va ser una de les principals novetats, amb una nova estètica i gestií que marca el full de ruta d'aquesta fira, que ja ha complert 26 edicions, cap al futur.

La tramuntana, un dels vents més identificatius de l'Empordà ara i en l'antiguitat, va marcar el Triumvirat d'enguany, especialment al matí del dissabte, quan es va suspendre tota l'activitat a l'entorn de la Platja. Sí que es van poder celebrar els actes de reconstrucció històrica al recinte històric d'Empúries, amb els tallers artesans i d'oficis romans, les visites romanes, el taller de jocs i joc de pistes o el contacontes. I entre totes aquestes activitats, la desfilada de la Legió V Blanes de reconstrucció història.

A la tarda sí que es van obrir les parades a La Platja i La Riba, un mercat reestructurat respecte anys passats, amb cinc zones temàtiques diferenciades, cadascuna d'elles dedicada a un déu de l'antiguitat. Així, la zona de Neptuno, dedicada als productes del mar, hi havia la taverna, amb aperitius d'anxova, al fons de La Riba; la zona de Bacus, dedicada als vins de l'Empordà, també a La Riba, amb diverses parades de vi de l'Empordà; la zona de Neptuno, ubicada tot volt de l'arbre Bellaombra era dedicat als productes de la terra, ja fossin d'alimentació o d'artesania; la zona d'Hermes, dedicada al comerç i l'artesania; la zona d'Atenea, dedicada a la saviesa i la cultura; i la zona d'Apol·lo, dedicada a la música. En aquesta última va ser on s'hi van fer diferents sessions de concert d'arpa, a càrrec de Katerina Gagkaeva.

En la vessant més reflexiva del triumvirat, cada any es programa una o altra conferència. La d'enguany, molt pràctica i divulgativa versava sobre la importància del gàrum com a element fundacional de la cuina creativa. La van protagonitzar l'arqueòleg Quim Tremoleda, de l'equip d'Empúries, i el cuiner Jordi Jacas.

Però el que sempre crida més l'atenció son els espectacles. Dissabte al matí, sobretot els armats de Blanes, una companyia molt escrupulosa a l'hora de recrear i fer reviure com era i com s'organitzava un exèrcit romà; i dissabte a la tarda, a l'Escala, amb la desfilada dels Manages de Verges, que baixaren pel carrer Enric Serra fins a la Platja, La Punta i diferents carrers del nucli amb les seves evolucions.

L'espectacle que més crida l'atenció un any rere l'altre és el de la lluita de gladiadors a la sorra de la platja, amb centenars d'espectadors seguint-ho des de tots els angles de La Platja a mode d'amfiteatre. Una il·lustració qeu ens continua indicant que aquell "panem et circenses" de l'antiguitat encara, en bona part, és vàlid avui en dia, vista l'acceptació d'aquest espectacle.

Tallers de productes de la terra, taller de vins per a adults, tallers infantils de titelles de dit o taller d'infusions, entre d'altres van acabar de completar la programació del Triumvirat.El de 2022, tot i marcat per la tramuntana, el dissabte; i alguna gotallada, ahir diumenge, s'ha pogut tancar amb satisfacció. Des de l'Ajuntament se'n feia, si més no, una bona valoració.

La d'enguany era la primera edició del Triumvirat en què s'hi implicava una productora privada com Amante Collection. Vista la reacció i les primeres valoracions, encara en calent, sembla que el rumb està marcat i tot apunta que el model tindrà continuïtat.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar