Publicitat
Publicitat

Record als presoners que van fer treballs forçats a Empúries del 1940 al 1942

Empúries rememora els treballs forçats que soldats republicans represaliats després de la Guerra Civil van fer a les excavacions del jaciment entre els anys 1940 i 1942. Avui s'ha descobert un tòtem commemoratiu a tocar de l'amfiteatre romà.

La muralla i l’amfiteatre romans d’Empúries s’incorporen als Espais de Memòria Democràtica amb una nova senyalització que rememora els treballs forçats portats a terme amb soldats republicans represaliats en la represa de les excavacions al jaciment després de la Guerra Civil Espanyola (1940-1942), una iniciativa conjunta del Memorial Democràtic de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’Ajuntament de l’Escala 

Aquest matí s'ha descobert un tòtem al·lusiu a aquell període a la zona propera a les restes de l’amfiteatre i la palestra, escenaris d’una part important dels treballs efectuats amb els batallons de soldats presoners. Un episodi que calia recordar, ha explicat la coordinadora del MAC-Empúries.

Un pioner en la reivindicació d'episodis com aquest, almenys des del 2003, quan va publicar el llibre "Una immensa prisión" és el doctor Francesc Gracia, arqueòleg i catedràtic de la UB, present a l'acte d'avui.

L'estrena de l'espai de la memòria que s'ha fet aquest matí, ha estat qualificat pel director del MAC, Jusèp Boya, com d'un "acte de justícia".

Tot plegat, l'acte d'avui recorda un estrat de la història que va generar un gran patiment a més d'un centenar de presos polítics. I la història s'ha de fer tenint en compte tots els estrats.

I és que la història, sovint és contradictòria. Així ho ha volgut fer present l'alcalde, Víctor Puga.

El plafó inaugurat avui, amb text en quatre idiomes i acompanyat d'imatges, serà visible en l'itinerari de visita pública del conjunt arqueològic, a la zona propera a les restes de l'amfiteatre i la palestra.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar