Publicitat
Publicitat

S'intensifica el debat entorn el Parc Eòlic Tramuntana

Els promotors del Parc Eòlic Tramuntana emplacen la Plataforma i altres agents del territori a crear una taula de treball conjunta i col·laborar en la lluita contra l'emergència climàtica i a fer un debat objectiu i rigorós per a evitar les incerteses que genera, diuen, la desinformació.

Promotors i contraris al Parc Eòlic Tramuntana intensifiquen les campanyes corresponents per poder fer realitat el projecte, uns, o per a tombar-lo, els altres.D'una banda, els promotors estenen la mà a la Plataforma i la resta d'entitats implicades en petits projectes d'autoconsum i autogeneració de renovables per trobar sinergies i impulsar conjuntament la transició energètica al territori. Tant és així que, aquest matí, en roda de premsa, han obert la porta a fer una prova pilot amb tres molins i 50 MW d'energia per buscar el consens del territori. Així ho ha anunciat aquest matí Sergi Ametller, enginyer i membre de l'equip Parc Tramuntana en una roda de premsa a Roses.

Per a Ametller només amb un mix energètic que combini el model centralitzat i el model descentralitzat es podran assolir els objectius de transició energètica a Catalunya. Tot i que el Parc Tramuntana, per ubicació i potència instal·lada, és competència estatal, els seus responsables consideren que està perfectament alineat amb la política energètica de la Generalitat, plasmada la setmana passada amb l'aprovació del nou decret de renovables.

No ho veu igual la gent de la Plataforma Stop Macroparc Eòlic, que engegava abans d'ahir un cicle de trobades sectorials per alertar de l'impacte del macroprojecte. Xerrades a través de les quals apunten que el decret de la Generalitat pot ser una bona declaració d'intencions, però mancada de planificació. 

La plataforma replica també les veus, com la dels mateixos promotors, que apunten que amb petites instal·lacions no n'hi haurà prou per a generar tota l'energia que consumeix el territori.

En la roda de premsa d'aquest migdia, l'enginyer Sergi Ametller ha remarcat la necessitat d'un debat públic objectiu, rigorós i amb seny sobre el projecte i sobre la transició energètica a Catalunya. Per als promotors, la incertesa que genera actualment el projecte és fruit, en bona mesura, de la desinformació. És per això que demanen a certs sectors, especialment a la Plataforma, que siguin molt curosos i objectius amb les dades que es donen publicament. I s'han obert a la celebració d'un debat rigorós i amb seny.

En aquest sentit, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG fa dies que ha convocat per al divendres19 i dissabte 20 d'aquest mes de novembre el seminari teòrico-pràctic "Paisatges salvats, paisatges per salvar - Transició energètica: quina, on i com?". Divendres a la tarda a Girona amb diverses ponències sobre l'emergència climàtica, sobre les nergies renovables, nous conflictes ambientals i algunes rutes alternatives, o sobre el model espanyol de transició energètica. I dissabte al matí el seminari programa un tour per diferents punts calents del territori com Sant Climent Sescebes per trepitjar el terreny on es volen instal·lar els parcs eòlics del massís de l'Albera o a Rupià, per conèixer el projecte de les primeres comunitats energètiques locals. Entre un punt i un altre, parada a l'Escala, al Museu de l'Anxova i de la Sal, on hi ha convocat un debat sobre el Parc Eòlic Marí Tramuntana, amb presència de Sergi Ametller, enginyer del Parc Tramuntana i Jordi Ponjoan, president de la Plataforma STOP macroparc eòlic marí. El debat serà moderat per Jaume Feliu, membre del grup de recerca Anàlisi i Planificació Territorial i Ambiental (APTA).



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar