Publicitat
Publicitat

Mercè Ibarz, primera convidada al cicle de converses

La periodista i escriptora Mercè Ibarz, primera convidada al cicle de converses sobre literatura i ruralitat, que programa la càtedra Víctor Català a l'Alfolí. En aquesta primera conversa, el fil conductor va ser la seva obra "Tríptic de la terra", una profunda reflexió sobre la transformació del món rural emmarcada al poble de Saidí.

El cicle "literatura i ruralisme" és una proposta amb la qual la càtedra Víctor Català de la Universitat de Girona vol parlar de la vigència de l'ambient muntanyenc i rural que diferents narradors en llengua catalana reivindiquen a les seves respectives obres. Tenint en compte que el terme neoruralisme està tant en voga a la crítica periodística aplicat a una literatura concreta, vam pensar que seria bo proposar converses amb quatre autors que han vist com  l'etiqueta anava a parar a la seva obra. La primera conversa, moderada per Mita Casacuberta, va tenir de convidada l'escriptora i periodista Mercè Ibarz, que l'any passat va publicar el "Tríptic de la terra".

Per a Mercè Ibarz, però, el terme "neorural" no s'adapta gens a la seva obra. No s'hi sent gens identificada.

El llibre "Tríptic de la terra", publicat per Anagrama a finals del 2020 recull dues obres anteriors de l'autora, "la terra retirada" de 1993 i "La palmera de blat" de 1995, a les quals hi ha afegit un text nou, la "labor inacabada". Totes tres componen una reflexió, des del present, sobre la transformació del món rural, emmarcada des de la població de Saidí, a La Franja de Ponent, d'on és originària Mercè Ibarz.

Divendres vinent es farà la segona conversa amb l'escriptor Antoni Pladevall, on es comentarà el seu llibre "El dia que vaig fer 8 anys", unes memòries novel·lades de la seva infantesa rural, amb què va guanyar el premi Prudenci Bertrana l'any 2014. Moderarà la conversa Mariàngela Vilallonga.L'altre divendres, 12 de novembre, el convidat serà Miquel Martín, que l'any passat va publicar "La drecera", un relat ple d'enyor sobre la pagesia de l'Empordà. La conversa la moderarà Anna Perera.I el 19 de novembre es clourà el cicle amb Carlota Gurt de convidada, en una conversa moderada, altre cop per Mita Casacuberta, directora de la càtedra Víctor Català. Conversa on es comentarà la seva primera novel·la "Sola", on la protagonista s'instal·la a la llar de la seva infantesa, al mig del bosc, per escriure.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar