Publicitat
Publicitat

L'Escala Vila del Llibre 2021, activitats de dissabte

L'Escala torna a convertir-se en capital literària amb la tercera edició de la Vila del Llibre. Mercat de d'editorials independents, marató de lectura, presentacions de novetats, taules de debat, espectacles poètics, musicals, infantils van omplir racons del nucli. Mallorca en va ser la cultura convidada.



Una picada d'ullet a l'antiguitat clàssica va marcar el tret de sortida de la tercera Vila del Llibre de l'Escala. En plena àgora grega d'Empúries arrencava la marató de lectura de l'Odissea d'Homer. Més de quatre hores ininterrompudes de lectura a Empúries, al temps que tot entorn de la Platja anaven arrencant les activitats centrals del certamen. Resseguint La Platja, La Riba i la Punta, el mercat d'editorials independents, on s'hi podien trobar novetats dels gèneres més diversos. I el llibre present en els racons més insospitats, entre ells una performance a base de cadires disposades perquè qui volgués pogués passar-hi una estona llegint. I el llibre de vell, que servia a mode d'element decoratiu als racons més insospitats de l'entorn. Tampoc hi faltava la parada de llibres de vell, aquest any al bell mig de la plaça de la sardana.Al matí de dissabte, mentre anaven engegant les activitats més diverses, la Vila rebia visites destacades com la del director dels serveis territorials de cultura a Girona, Josep Calatayud.

Entre les visites, també s'hi va poder veure l'alcaldessa de Cabrils, població que entrarà en bre a la xarxa de Viles del Llibre de Catalunya.

La Vila del llibre d'enguany tenia Mallorca com a cultura convidada, obrint així un cicle de tres anys que es completarà l'any vinent convidant el País Valencià i l'altre, el 2023, la Catalunya Nord i l'Alguer. Tatn dissabte com diumenge, es van anar succeint diferents actes emmarcats din l'anomenat "Cicle Mallorca. Una de les figures més destacades convidades en aquest cicle va ser l'escriptora Carme Riera, autora, entre d'altres, dels reculls de contes "Te deix, amor, la mar com a penyora" i "Epitel·lis tendríssim" o les novel·les "Una primavera per a Domenico Guarini", "Joc de miralls" o "venjaré la teva mort". Nascuda a Palma de Mallorca l'any 1948, en la conversa de dissabte al migdia va rememorar com els seus inicis no van ser sempre reconeguts.

L'Alfolí de la Sal, tant la sala d'actes de planta baixa com la sala Víctor Català van ser autèntics punts de trobada de la vila. Mentre a l'auditori s'hi succeïen les presentacions de les figures més conegudes, a la sala de segona planta s'hi combinaven presentacions o rutes. És el cas, per exemple de la Ruta Víctor Català el mateix matí de dissabte.Al carrer, a La Punta s'hi concentraven les actes dedicats al públic infantil. Parades de literatura dedicat a infants i joves, escenari  per als contacontes i tallers com el d'elaboració de paper, programat inicialment a la plaça Víctor Català, però que al final es va traslladar a La Punta.Un altre punt com La Mar d'en Manassa, concentrava els espectacles de poesia. Recitada o musicada. És el cas de l'espectacle produit per la Fundació Verdaguer protagonitzat per la veu de Neus Borrell. Era un espectacle dedicat a textos de Jacint Verdaguer, però amb altres textos dedicats a autors mallorquins com Blai Bonet o també d'altres indrets com l'osonenca Anna Dodas, de qui n'escoltem un fragment de "l'àngel".

Dins el cicle Mallorca, hi cabien actes com la taula dedicada al mar com a inspiració literària. Taula en la qual hi participaven Sebastià Bennassar, comissari de la Vila del Llibre; Xavier Pla, un dels grans coneixedors de l'obra de Josep Pla i Xavier Serrahima i on es va parlar, sobretot d'obres de patums literàries com Baltasar Porcel o Josep Pla.

El moment estel·lar del programa de dissabte va arribar amb el concert de Miquela Lladó, tot un símbol de la cançó mallorquina, amb una carrera iniciada el 1967 dins el moviment de la Nova Cançó. A l'Escala, va oferir un recital de poesia musicada, amb regal inclòs. Sorprenia a tothom amb l'estrena d'una adaptació d'un fragment del "Cant dels mesos" de Caterina Albert, cantat sobre la melodia de La Cançó del Lladre.

 



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar