Publicitat
Publicitat

El ple reclama per unanimitat més recursos per a l'atenció primària

El ple aprova per unanimitat una moció on reclama un compromís per a un finançament suficient per a l'atenció primària. En la mateixa sessió es feia l'aprovació inicial del projecte de millores al passeig d'Empúries, pressupostat en prop de mig milió d'euros.

El finançament de la salut pública i especialment de l'atenció primària, ha fet passos enrere manifestos des de 2010. La inversió va caure fins a 8 milions d'euros l'any 2013. Una situació que la pandèmia no ha fet més que agreujar. L'any passat 2020 ja s'havia recuperat en part fins els 14 milions d'euros. Però això significava tant sols un 12% de la inversió global del departament de Sanitat de la Generalitat, quan es considera que per cobrir bé el servei d'atenció primària s'hauria d'arribar al 25%. És per això que tots els grups municipals del consistori de l'Escala s'han posat d'acord a l'hora d'aprovar una moció que reivindica un finançament just. La moció va ser proposada per En Comú l'Escala, però assumida com a pròpia per la resta de grups.

Des d'ERC, la seva portaveu Etna Estrems va manifestar el suport absolut al text de la moció, puntualitzant que mocions com la que ha aprovat l'ajuntament és una bona manera de fer pressió per a una recuperació progressiva de les inversions.

Des de Junts x Catalunya, el regidor Vishal Shahany, posava el focus d'atenció en la situació assistencial actual, on el dèficit d'inversions se suma a la manca de recursos humans i als retards acumulats en l'any i mig trascorregut des de l'esclat de la pandèmia.

A Gent de l'EScala, a banda de la moció van afegir la proposta de fer del Consell Municipal de Salut una eina més operativa

Marta Rodeja, segona tinent d'alcalde, va completar la ronda de posicionaments dels grups posant en valor la feina feta des dels serveis sanitaris durant la pandèmia.

A la mateixa sessió plenària, es va fer l'aprovació inicial del projecte executiu d'enllumenat i nova pavimentació del passeig d'Empúries. Pressupostat en 432 mil euros, la intervenció inclou l'adequació del paviment i la il·luminació del passeig comprès entre el pont del rec del Molí i el nucli de Sant Martí d'Empúries. El reasfaltat del passeig s'aprofitarà també per portar els serveis bàsics per instal·lar uns lavabos a la plaça Neàpolis. La proposta va xocar amb l'oposició del grup d'ERC, que va criticar que no s'hagi aprofitat la intervenció per a alimentar els punts de llum amb plaques solars.

Qüestió que no va ser acceptada pel govern, argumentant que no era viable en auest tram.

El projecte va ser aprovat amb els vots favorables de l'equip de govern (CP) més els regidors de JXCAT i ECLE. S'hi abstenia el regidor de Gent de l'Escala i hi votaven a favor els tres regidors d'ERC.El mateix ple aprovava la resolució expressa dels contractes d'aparcament de La Lloba i de l'Era, a Sant Martí d'Empúries. L'any vinent venç el termini de 15 anys i 15 més de pròrroga per al qual se'ls adjudicava el servei i, per tant, s'haurà de tornar a licitar. Dos expedients d'alienació a la Closa del Llop i el nomenament dels representants de l'Ajuntament a la comissió de seguiment del conveni amb l'ATC van completar els punts de contingut d'aquest ple.



© 2024 canal10.cat - Avís legal - Contactar